Вълшебна сладост от Ориента: изумителна шоколадова баклава
        
        
        
                    14 Ноември 2018
                
                21104
                            какво четем
                    Приготвяне:
                        
                        30 мин
                    
                    
                        Готвене:
                        
                        60 мин
                    
                                                                                    
                        Общо: 90 мин
                    
                    
                            Хранителна стойност:
                             500 kcal
                        
                    Ориентът е истински рай на вълшебните сладости - от дребни сладки до истински шедьоври, какъвто е и баклавата . Абсолютно заслужено тя се счита за най-елегантния ориенталски деликатес . Използването на шоколад идеално подчертава всички най-важни вкусови белези на този несравним десерт.
 Фините и хрупкави листа на тестото, хармонично съчетани с пълнежа от ядки, правят тази ориенталска сладост просто да се топи в устата. В шоколадовата версия мед не се използва, но има различни рецепти, където той е включен в основните съставки. Използвайте различни видове ядки за плънката и ще имате безкрайно разнообразие от вкусни вариации на този популярен  ориенталски десерт .
                ОРИЕНТАЛСКА ШОКОЛАДОВА БАКЛАВА
За баклавата:
- 400 гр.фини кори за баклава
 - 150 гр. масло или маргарин
 - 250 гр.тъмен шоколад
 - 250 грама от любимите ви ядки ( шам-фъстък , бадеми , лешници или орехи )
 - 1 ч.л. канела на прах
 
За ароматизирания ванилов сироп:
Начин на приготвяне:
- Маслото трябва да се разтопи в малък съд на водна баня или да се нагрее на много ниска температура. Покрийте дъното на тавата с тънък слой масло, използвайки специална четка за сладкиши.
 - Оформете от корите осем слоя, като мажете с масло между тях.
 - Смелете ядките и шоколада и разбъркайте внимателно, докато масата придобие еднаква консистенция.
 - Разстелете половината от пълнежа с шоколад и ядки равномерно върху корите.
 - Намажете още 4 слоя с масло и ги поставете върху плънката.
 - Поръсете останалата половина от шоколадово-ореховата смес, като я разпръснете равномерно върху цялата площ.
 - Покрийте с последните слоеве тесто, като не забравяте да мажете всеки с разтопено масло.
 - За сиропа използвайте малка тенджера, в която да разбъркате захарта във водата. Добавете ванилия и лимонов сок и оставете сиропа да заври. Оставете сладката смес да ври на тих огън за няколко минути. Извадете шушулката ванилия и го оставете да се охлади.
 - Използвайки тънък и остър нож, нарежете суровата баклава на 12 квадрата (може и други форми, например на ромбове).
 - За да се изпекат напълно корите, оставете баклавата във фурната за 50 минути на 200 ° С.
 - Щом извадите баклавата от фурната, залейте я с ароматен ванилов сироп и изчакайте, докато се охлади напълно и може да сервира.
 
Редактор: Петя Иванова
                
                
            Новини
                            Новини
                                                                                                Мода
                            Мода
                                                                                                Звезди
                            Звезди
                                                                                                Начин на живот
                            Начин на живот
                                                                                                Диети
                            Диети
                                                                                                Красота
                            Красота
                                                                                                                                още
                                    Любов
                                    
                                    Любов
                                                                                                                                                                        Здраве
                                    
                                    Здраве
                                                                                                                                                                        Родители
                                    
                                    Родители
                                                                        Коментари
                
                                            
                                        




.jpg)
                                        
                                        
                                        
                                        
                                        







