В Италия вече не ръкопляскат и пеят от прозорците-Призрачна тишина обзема страната-Хората са на ръба

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравни Новини
В Италия вече не ръкопляскат и пеят от прозорците-Призрачна тишина обзема страната-Хората са на ръба
9910
В Италия вече не ръкопляскат и пеят от прозорците-Призрачна тишина обзема страната-Хората са на ръба

От балконите на Италия вече не пеят и не ръкопляскат, по улиците цари призрачна тишина. Броят на умрелите от коронавирус надминава 10 000.

А понеже се тестват само болните, броят на заразените навярно е в пъти по-висок.

Така започва анализ на "Дойче Веле", озаглавен "Коронавирус: Италия вече не е същата". Италия навлиза в третата седмица на изолация, а от балконите и прозорците в страната вече не се чува пеенето, което съпътстваше първите дни от епидемията. С покачването на броя на починалите, които вече са над десет хиляди, намаляха и забавните картинки в социалните мрежи.

Тишината по улиците е нарушавана единствено от самотните стъпки на някой стопанин с куче или човек, който е отишъл да се запаси с храна. Лицата са скрити зад предпазна маска, а на ръцете са сложени гумени ръкавици. Спазва се дистанция, хората не се поглеждат. "Ние сме нация от пехотинци, а живеехме като генерали" Макар че в повечето части на Италия разходките с домашни любимци са разрешени, както и кратките разходки около дома, все по-често се чуват възмутени гласове и обиди по адрес на хората, които не спазвали правилата.

Станах свидетелка как жена нападна една майка с деца, докато разхождаха кучето си. Гледката на гарата в Рим е направо абсурдна: видеостените рекламират популярни модни брандове над празни перони и зали. Пред гарата се разхождат само мигранти от Африка, наркозависими и военни. "Още хора ще се озоват на улицата", казва Джакомо. През седмицата правителството обяви нов спасителен пакет от 25 милиарда евро. Но мнозина, в това число и Джакомо, не вярват, че Италия, която от повече от десетилетие се движи по ръба на рецесията, може да си го позволи. "Ние сме нация от пехотинци, а живеехме като генерали", каза той.

Има и поводи за надежда Четири поредни дни броят на заразените намаляваше, което първоначално вдъхна надежда, че най-лошото е преминало. Но после новите случаи отново нараснаха.

Ръководителят на италианската Служба за гражданска защита Анджело Борели призна нещо, за което вирусолозите отдавна съобщаваха: "Тъй като в Италия тестват само болните, процентът на заразените вероятно е десет пъти по-висок от официално обявявания".

Но има и поводи за надежда. Вече има над 10 000 души, които са оздравели от COVID-19. Един от тях, който за първи път от 20 дни диша без помощта на респиратор, казва: "Чувствах се така, сякаш се опитвам да дишам под вода, но без да имам кислороден апарат".

Мъжът, който е спортен треньор и не страда от хронични заболявания, казва: "Доскоро приемах за даденост толкова много неща - като например свободата и дишането.

Сега гледам на тях със съвсем други очи". Солидарността и отговорността растат В най-тежко засегнатите региони Ломбардия и Венето проявите на солидарност и великодушие стават все повече. Хората даряват хранителни продукти и дрехи, една неправителствена организация е изградила полева болница на паркинг в град Кремона. Кметът на село Нембро в Ломбардия разказва за хора, които "доброволно водят заразените на диализа и даряват медикаменти".

Трудно е да се каже каква точно ще бъде Италия след края на кризата с коронавируса. Но едно е ясно: и тя, както и останалият свят, ще претърпят сериозни промени, които едва започват.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft