Ген. Мутафчийски в интервю разкри кога се очаква КОВИД-19 да се разрази пълна сила

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравни Новини
Ген. Мутафчийски в интервю разкри кога се очаква КОВИД-19 да се разрази пълна сила
37999
Ген. Мутафчийски в интервю разкри кога се очаква КОВИД-19 да се разрази пълна сила

"Лекарите ни с COVID-19 са се заразили докато са пътували, а не от пациенти. Българските медици с коронавирус, които са заболели от коронавирус са се заразили по време на пътувания в чужбина, екскурзии, ски и семинари, а не при изпълнение на служебните си задължения в болниците след обявяването на извънредното положение у нас", това стана ясно от справка на Националния оперативен щаб.

Информацията бе потвърдена и от председателя на Щаба ген.

Венцислав Мутафчийски.

"Имам връзка и с пациенти, които са под карантина, в това число и мои близки. От първа ръка знам, че първо имат обаждания от личните лекари – по едно или две.

И второ – посещават се 3-4 пъти от полицията, за да се провери дали са си на място у дома", каза ген. Мутафчийски.

"Полицията върши страхотна работа. Във ВМА наблюдаваме около 70 пациенти с потвърден COVID-19, режимът им е много строг – системата работи и то благодарение на ръководството на МВР – личи си като има мобилизация", каза ген. Мутафчийски. Т

Той изказа благодарност и на личните лекари, които са на предна линия.

"Гледаме да ги пазим и да имат контакт само по телефона, тъй като се грижат и за хора с хронични заболявания, да не им се струпват в амбулаториите, за да не се заразят възрастните хора, които имат нужда от тях", посочи още ген. Мутафчийски.

Ето какво още каза шефът на ВМА в интервю за в. Труд:
– Ген. Мутафчийски, как се развива епидемията от коронавирус според професионалните Ви наблюдения?
– С умерени темпове, още нямаме силово покачване на заболеваемостта. В никакъв случай няма да се разминем от епидемия. Единственото нещо, което дава резултат, е спазването на мерките.

Ген. Мутафчийски с тревожно пророчество за Великден и коронавируса 

Всички държави, вървят към втвърдяване на мерките, а не към разхлабване. Иначе кошмарът ще бъде пълен, има шанс да се разминем по-леко.
– Но все още успяваме да държим “капака” на епидемията, така ли?
– Засега все още успяваме, да. Най-сигурният признак, че успяваме е, че няма масово приемане на възрастни хора с хронични заболявания, които да интубираме още на входа на болницата. Ако почнат така да пристигат, да знаете, че нещата тръгват нагоре.
– Как да си обясним този факт – с мерките, които са по-добри от тези във Франция или Белгия, например? Какъв възрастов диапазон са заболелите?
– Рано е да се дава оценка на мерките. По отношение на заболелите – повечето са във възрастовата група под 60 години. Около 80 процента от заболелите у нас са под тази възраст.
– Кои са най-опасните съпътстващи заболявания, които дават усложнения при COVID-19?
– Това са сърдечно-съдовите заболявания, диабет, хронични заболявания на дихателната система, асма, затлъстяване, онкоболни и на пациенти на химиотерапия.

– Защо препоръчахте да се изключи вентилационната система на Министерския съвет?
– Препоръчал съм навсякъде да се изключат климатичните и вентилационните системи заради риска от коронавирус. А вече кой го прави – е друг въпрос. Всеки носи отговорност за това. Няколко пъти съм го съобщил, че е важно вентилационните и климатичните системи да не работят в този момент.

Дай твоята оценка:
5 от 2 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft