Грипът настъпва мощно-Ето кои градове са най-застрашени и обявиха епидемия

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравни Новини
Грипът настъпва мощно-Ето кои градове са най-застрашени и обявиха епидемия
9944
Източник: vesti.bg
Грипът настъпва мощно-Ето кои градове са най-застрашени и обявиха епидемия

Броят на грипните болни се увеличава непрекъснато и по тази причина грипна епидемия е обявена на територията на общините Дупница и Сапарева баня. 

Със своя заповед директора на РЗИ-Кюстендил д-р Златко Величков нарежда незабавно изпълнение на профилактичните и противоепидемични мерки. Грипната епидемия е обявена от 21 януари до 27 януари, включително. 

Заболеваемостта е 242 на 10 000 души за община Дупница, 263 на 10 000 души за община Сапарева баня.  

Най-податливи са децата в предучилищна и училищна възраст. 

Очакват се повече болни през следващите две седмици, а епидемия - в началото на следващия месец, отчитат здравните власти.

"Всяка година от грип умират няколко хиляди души.

Това са главно възрастни хора, които стават жертва на усложненията от заболяването. Намалелият имунитет, високата температура и изтощението правят организма податлив на бактериални инфекции. Това са бактериалните пневмонии. На 10 000 болни от грип един може да получи възпаление на мозъка, а на около 3 000 болни – един да започне директно с вирусна, грипна пневмония", обясни пред NOVA проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Той отбеляза, че в момента има слабо епидемично разпространение на грипа. 

 

"Това означава, че за броени дни случаите се увеличават. През последната седмица имаме около 40% повече от предходната. Все още не сме достигнали силно епидемично разпространение и пика на грипа", коментира проф. Кантарджиев.

Какви са причините за ръста на заболелите от хепатит?

"Българите трябва да знаят някои неща за хепатит А. Първият контакт с вирусa става в училищата. Хепатит А, за разлика от другите типове, не е така опасен. В момента имаме завишение, което е характерно за късната есен. Не е някаква изненада и не е свързано със замърсен въздух или вода. Това, което можем да направим, е редовно да мием ръцете си", посочи д-р Тодор Кантарджиев.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft