Д-р Ангел Кунчев алармира-Грипът настъпва стремително!

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравни Новини
Д-р Ангел Кунчев алармира-Грипът настъпва стремително!
1561
Д-р Ангел Кунчев алармира-Грипът настъпва стремително!

Екстремните ниски температури обострят хроничните заболявания, най-масови обаче са инфекциите на горните дихателни пътища, каза в интервю за за Dir.bg главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

– Ниските температури в последните дни не са необичайни за Европа. В момента сме свидетели на една такава арктическа вълна, стигаща до под минус 20 градуса.

Как силният студ влияе на общественото здраве?
– Екстремните ниски температури водят по-голям риск от различни заболявания, най-вече на горните дихателни пътища, но не само. На базата на това, при непрекъсната смяна на температурите и то при голям диапазон, да кажем, ако в помещението поддържаме 25-26 градуса, а навън е минус 10, то ние подлагаме организма на сериозен стрес, особено ако това се налага се прави 5-6-10 пъти на ден. Това изтощава организма и той трудно се адаптира. Разбира се, ако е добре трениран организъм, би трябвало да се справи, но за някои хора с по-високи възрасти и хронични заболявания, това е проблем. Допълнително се натоварва лигавицата на новия тракт, тя става по-чувствителна и по-лесно податлива на този тип респираторни вируси, характерни за сезона, а сега ни атакува и самият грип. Не трябва да се надценява обаче ролята на температура, изобщо на климатичните условия, защото една започнала грипна епидемия, както можем да кажем, че е почнала на европейския континент, трудно може да се повлияе от времето и от температурите.

Сега ние сме в етап на постепенно повишаване на заболеваемостта. Непосредствено преди празниците тя беше достигнала 130 на 10 000 души. Вероятно сега сме достигнали 150-160 на 1000 души. След тази седмица ще имаме по-точни данни за настоящата картина. Но ако наблюдаваме това, което се случва в Европа, то може да кажем, че повишаване на заболеваемостта ще продължи още 1-2 седмици докато някъде в страната се достигнат епидемични стойности – до 280-300 нo 10 000 дyши.

– Студът не намалява ли атаката на грипните вируси?
– Понякога влияе, защото има известно ограничаване на контактите, особено от рисковите групи и по-възрастните хора избягват да излизат на тези екстремни температури и заледен терен. Така че намаляването на контактите, намалява и заболеваемостта. Но не трябва да забравяме, че тези вируси много лесно се предават и не очакваме, че температурните условия по някакъв начин ще ги потиснат, нямаме основание за това. Освен това вирусите не се плашат от ниските температури. Когато в лабораторни условия се налага да ги запазим за по-дълго време, това става при екстремно ниски температури – от минус 20 до минус 50 градуса. И те остават жизнеспособни, а когато се затопли те пак стават активни. Така че не може да разчитаме на това, че студът влияе отрицателно на грипния вирус. По-скоро влияе на нашите социални контакти.

– Какви са последиците и рисковете за здравето в резултат на ниските температури? Имам предвид кои са най-уязвимите групи и какви са съветите Ви към тях?

От гледна точка на това, че имаме по-широко разпространение на респираторни вируси, конкретно на грипен вирус, това, което мога да препоръчам, са няколко неща. Първо за групите, които могат да си го позволят, а те същевременно са едни от най-рисковите – в пенсионна възраст и с тежки хронични заболявания, за тях препоръчвам да избягват да стоят навън, особено сутрин рано и вечер късно, когато температурите са най-ниски, малко да ограничат разходките и контактите, поне тези 2-3 седмици. Иначе за останалите, които трябва да излязат навън, на работа са, работят на открито да имат по-често почивки в затоплено помещение – на всеки час и половина да се приемат топли напитки, най-вече чай, които допълнително да помагат на организма да се адаптира по-лесно към тези големи амплитудни разлики.

А пък за тези, които имат нужда, но пак казвам, само за тези, които имат нужда, а не масово, да приемат и различни препарати. Изборът сега е огромен – могат да се приемат и хранителни добавки, и микроелементи, и поливитамини, които вече са ги ползвали и считат, че им помагат, за да засилят имунитета на организма. Тук могат да вземат и някои пчелни продукти – прополис, пчелно млечице, които имат доста мощен имуностимулиращ ефект.

– Студът оказва изключително силно влияние на хората със сърдечно-съдови заболявания, това ли е най-уязвимата група на студа?
– Зависи от гледната точка. Да, сърдечно-съдовите заболявания крият особен риск, защото рязката смяна на температурите и атмосферното налягане влияе на кръвното, предизвикват спазми и могат да провокират хипертонични кризи, инфаркт или инсулт. Но уязвими са и тези групи, които често боледуват, които често правят катари на горните дихателни пътища, имат хронични бронхити. Тези групи са особено податливи на вирусните инфекции.

– И в тази връзка съветът Ви е да ограничат контактите си, така ли?
– По възможност. Аз съзнавам колко е трудно изпълнимо това за активно работещи и учещи, но за тези, които могат да си го позволят, това е препоръчително, защото другите мерки, като носенето на маски, няма кой знае какъв защитен ефект. В Европа носенето на обикновена медицинска маска е широко разпространено, но е доказано, че не е кой знае колко ефективно. Маската е по-скоро ефективна за човек, който вече има първи признаци на грипа – киха, кашля, с цел да ограничи малко, чисто физически, разпръскването на вируса с частиците, които се изхвърлят. Но за здрав човек маската за час и половина се навлажнява, става пропусклива, а освен това не е комфортно цял ден да бъдем с нея.

– А как да реагираме, ако сме измръзнали?
– Зависи от степента на измръзване. В градски условия излизане за по-кратко време не крие някакви рискове. Ако обаче работата ни е свързана с дейност навън, при вятър, при намокряне на части от тялото и най-вече на краката и ръцете, се увеличават рисковете от тежки измръзвания. Особено ако това става извън населеното място, в планина или в полето. Тогава трябва да се направи всичко максимално бързо да се стигне до лекар, за да се предприемат съответните мерки за лечение.

– Времето също влияе и на ревматичните заболявания, нали така?
– По принцип тези резки смени в температурите обострят много заболявания, но аз акцентирам върху горните дихателни пътища, защото действието там е най-директно и най-видимо. Иначе студът води до обостряне на ред други заболявания. Затова всеки, който има хронично заболявания или е по-уязвим на болести, трябва да прилага по-щадящ режим т.е. да не се подлагаме на големи температурни разлики или да правим по-често почивки, ако работим навън.

– Какви са положителните аспект на студа по отношение на здравето ни?
– От медицинска гледна точка бих казал, че трудно могат да се намерят такива ефекти, освен ако не включим спортните дейности, като карането на ски, например, но пък да е съобразено с нашите собствени възможност. Добре тренирани хора могат да карат ски 4-5 часа, но не и малки деца и възрастни хора, които не са достатъчно калени да издържат дълго при такива условия.

– По отношение на грипа, къде сме в момента спрямо Европа и има ли разлика спрямо миналогодишното му разпространение у нас?
– Данните като интензитет са напълно сравними с миналогодишните, но все още е много рано да правим някакви изводи за грипа у нас. По-скоро гледаме какво се случва в някои страни в Европа, където грипът е по-активен в момента. Това са страните в едната част на Скандинавия – Норвегия и Швеция, Португалия и Турция, където заболеваемостта е над средната в Европа. Такава е и заболеваемостта в Украйна. Така че има много голяма вероятност при този интензивен поток от хора да си внесем грипни случаи, въпреки че нямаме нужда от внос, защото си ги имаме у нас. Само въпрос на време е при това широко разпространение на грипа да се достигнат епидемични стойности. Ние имаме още 1-2 седмици, за да достигнем епидемични стойности.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft