Ето защо жените остаряват по-бързо от мъжете:

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Женско здраве
Ето защо жените остаряват по-бързо от мъжете:
1595
Ето защо жените остаряват по-бързо от мъжете:

Остаряването е процес, с който е трудно да свикнем, особено когато белезите му върху лицето ни станат прекалено видими. И тук визираме както жените, така и мъжете (нищо, че последните твърдят, че не са суетни).

Съществува обаче едно доста широко разпространено твърдение, че жените остаряват по-бързо от мъжете . Дали това наистина е така?

В биологичен аспект мъжете и жените се различават значително. Те има различни гледни точки, възгледи за живот според възрастта, продължителността на живот при мъжете е по-кратка в сравнение с тази при жените. Остаряването обаче зависи от редица фактори – генетика, начин на хранене и живот, въздействие на околната среда, грижа за себе си.

остаряване жени и мъже

Според теория жените живеят с 4 години повече от мъжете. Смята се, че това се дължи на факта, че жените са по-склонни да следят здравословното си състояние и да посещават лекар за профилактични прегледи. Мъжете пък работят по-тежка физически работа, което води до повече стрес и намалява продължителността на живота им. Освен тези, има и биологични фактори, които оставят своята следа.

Различията при стареенето между половете се усещат през целия живот, но най-вече, когато прехвърлим 50-те. Макар жените да живеят по-дълго, това не значи, че изглеждат по-млади, дори обратното. Признаците на стареене се появяват еднакво при двата пола до периода на менопауза при дамите, когато стареенето сякаш се ускорява, докато мъжете поддържат равни темпове. Причина за всичко това са хормоналните различия между двата пола.

През периода на менопауза нивата на естроген се понижават. Това влияе отрицателно на колагена в кожата, който е отговорен за нейния свеж и млад вид. Количествата му намаляват, което кара кожата да се състарява по-бързо от кожата на мъжете. Ето защо и двата пола остаряват по приблизително еднакъв начин до прехвърляне на 50 години. Тогава започва по-бързото видимо стареене при дамите заради различията при хормоните.

Белезите на стареенето се появяват най-вече върху кожата. Макар че не можете да ги предотвратите, можете да забавите процеса на стареене. Здравословният начин на живот е едно от нещата, които ще ви се отразят добре. Той включва здравословно и балансирано хранене, спортуване или редовна физическа активност, намаляване на стресовите фактори в живота, грижа за себе си и време за себе си, отказ от вредни навици.

как остаряват жените и мъжете

Всички тези неща са в състояние да ви дадат още няколко години младост – не само на външен вид, а и като усещане. Така ще забавите признаците на стареене и щом погледнете в огледалото, ще се усмихвате на всичко онова, което сте постигнали, щом сте се погрижили за себе си по тези прости, но ефективни начини.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft