Ето какво причинява кафето 2в1 и 3в1 на тялото ни: Панкреасът и черният дроб са особено изложени на риск, а захарта

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравни Новини
Ето какво причинява кафето 2в1 и 3в1 на тялото ни: Панкреасът и черният дроб са особено изложени на риск, а захарта
6532
Източник: За Жената
Снимков материал: Pixabay
Ето какво причинява кафето 2в1 и 3в1 на тялото ни: Панкреасът и черният дроб са особено изложени на риск, а захарта

Много хора все по-често заместват домашно приготвеното кафе с разтворими напитки като 2в1 и 3в1 , които съдържат множество добавки, докато процентът на истинско кафе в тях е минимален.

Кафето е на трето или четвърто място.

„Съставът на този продукт е обозначен с букви, които са трудни за четене дори с лупа. Докато регламентът за деклариране, етикетиране и реклама на храните ясно посочва, че данните върху декларацията трябва да бъдат: „...

разбираеми, видими, четливи, да не се изтриват лесно и по никакъв начин да не се покриват или прекъсват от друг текст или изображения...“, обясни диетологът Дияна Радетич пред портала „eKlinika“.

разтворимо кафе600

Снимка: pixabay

„Да кажем, че този продукт е по-скоро напитка на базата на кафе. Това обаче трябва да се приема с резерва, защото в зависимост от това дали някой избере 3 в 1 или 2 в 1, кафето в състава на този продукт е едва на трето или четвърто място и не в голям процент, около 10 процента в зависимост от производителя.“

Бърз източник на захар

Една от основните съставки на 3-в-1 кафето е захарта, тъй като тя е повече от 50 процента, или 3,5 чаени лъжички. Според препоръките на експертите, приемът на добавена захар не трябва да надвишава 6 до 7 чаени лъжички.

захар бучки

Снимка: pixabay

„Не съм сигурен, че бих препоръчал тази напитка на някого и със сигурност не на тези, които имат някакви здравословни проблеми. Това е напитка, която се счита за източник на бърза захар. Това означава, че след консумацията ѝ нивото на глюкоза в кръвта се повишава бързо и рязко, което предизвиква прекомерна реакция на панкреаса, при която се отделя голямо количество инсулин, който бързо и рязко понижава глюкозата в кръвта.“

Тази реакция води до нестабилен апетит и нива на кръвната захар, промени в настроението и образуване на мастни натрупвания. „Освен добавената захар, проблемът е и по-високият процент добавени хидрогенирани мазнини, които влияят върху повишаването на нивата на холестерола в кръвта“, посочи Радетич.

Съставка, по-мека от захарта

Към тези напитки се добавя глюкозо-фруктозен сироп, който, както обясняват някои учени, е вреден и дори по-сладък от захарта. Радетич казва, че глюкозо-фруктозният сироп е основно проста захар в течно състояние, която се извлича от нишестени въглехидрати, като пшеница и царевица.

„Този ​​сироп има подобен състав на кристалната захар, получена от захарно цвекло и тръстика. Кристалната захар съдържа 50 процента глюкоза и 50 процента фруктоза, докато глюкозо-фруктозният сироп може да съдържа от 5 до 50 процента фруктоза.“

Ако този сироп съдържа повече от 50 процента фруктоза, тогава името му се променя на царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза. „По принцип тези сиропи също се класифицират като захар, така че един грам съдържа четири калории“, обясни Радетич.

Как се абсорбират глюкозата и фруктозата?

Събеседникът на портала eKlinika добави, че трябва да знаем как глюкозата и фруктозата се усвояват в тялото ни, за да разберем защо този вид сироп не е добър за диетата. Независимо дали приемаме кристална захар или глюкозо-фруктозен сироп, тялото разгражда тези съединения на два прости въглехидрата, а именно глюкоза и фруктоза. Глюкозата е основният източник на енергия в тялото.

„Когато глюкозата се приеме в тялото, тя се абсорбира в клетките, което води до повишаване на нивото ѝ в кръвта, а след това до секреция на инсулин, който я разгражда и по този начин стабилизира нивото ѝ в кръвта.“

Ако глюкозата не се приема, тялото ще я произвежда чрез разграждане на мазнини и протеини. Фруктозата е различна. Човешкото тяло не го произвежда в значителни количества и няма физическа нужда от него.

Само черният дроб може да преработва фруктозата, което няма да е проблем, ако се консумира умерено (чрез плодове) или след физическа активност. В този случай фруктозата се превръща в гликоген (резервен глюкозен протеин) и се съхранява в черния дроб, докато не е необходима.

черен дроб натоварване

Снимка: pixabay

Ако черният дроб е пълен с гликоген, консумацията на голямо количество фруктоза натоварва черния дроб, принуждавайки го да преобразува фруктозата в мазнини. Когато голямо количество добавена захар се приема непрекъснато, този процес ще доведе до омазняване на черния дроб и други проблеми. „За съжаление, този глюкозо-фруктозен сироп се среща в много хранителни продукти, особено в закуски и сладкиши“, предупреди диетологът.

2 в 1 кафе без захар?

Консумацията на кафе 3 в 1 или 2 в 1 обикновено не се препоръчва. Ако спорадично пием такава напитка като част от препоръчителния енергиен прием, не би трябвало да има проблеми, каза Радетич. Въпреки че мнозина биха казали, че кафето 2 в 1 няма добавена захар, експертите подчертават, че това не е вярно.

„Това е продукт с по-ниско количество захар. Може да не съдържа добавена кристална захар, но със сигурност съдържа глюкозен сироп, евентуално добавена лактоза (млечна захар).“

От производител до производител, процентът на кафето може да е по-нисък или по-висок. Горчивината на кафето зависи и от вида кафеени зърна, използвани за приготвяне на екстракта. Въпреки това, за този вид продукт често се използват кафеени зърна с ниско качество. „Вкусът ще бъде повлиян и от други добавки в тази разтворима напитка, като хидрогенирани мазнини, подобрители на вкуса, различни добавки“, подчерта Радетич.

Тя предупреди, че добавките могат да причинят различни видове заболявания и че подобрителите на вкуса действат като „наркотик“ върху мозъка, което кара тялото ни да жадува още повече от тези продукти.

разтворимо кафе

Снимка: pixabay

„Вярно е, че е трудно напълно да се елиминират добавките от диетата, затова е важно да се знае какъв е техният ефект върху организма. Изкуствените добавки могат да причинят: нарушаване на чревната флора, неправилно функциониране на храносмилателния тракт, поява на ракови клетки, възпаления, неправилно функциониране на психическата система. Подобрителите на вкуса действат като „наркотици“ върху мозъка ни и тялото ни се нуждае от тях все повече и повече.“

Неконтролираният прием на храни с подобрители на вкуса води до инсулинова резистентност, диабет, затлъстяване и сърдечно-съдови заболявания. Това, което със сигурност е в наши ръце, е драстично да намалим приема си на повече преработени хранителни продукти. „Най-добрият избор е диета, базирана на храни, които са най-близки до оригиналната си форма“, съветва Радетич.

Тъй като кафетата 2 в 1 и 3 в 1 имат ниски нива на кофеин, по-добър вариант е турско кафе или чисто разтворимо кафе и просто добавяне на съставки като захар и мляко или консумация на кафето без никакви добавки (което е най-добрият вариант).

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft