Ето как да разберете дали имате болести предавани по полов път?

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравни Новини
Ето как да разберете дали имате болести предавани по полов път?
21722
Ето как да разберете дали имате болести предавани по полов път?

Симптомите могат да се проявят, независимо от вида на половият акт - вагинален, орален или анален и независимо от използването на презерватив. Въпреки, че презервативите са ефективни при намаляване на шансовете за полово предавани болести, нито един метод (освен въздържанието) не е 100% ефективен. Това се отнася особено за някои предавани болести, като генитални брадавици и генитален херпес.

Симптомите могат да варират от фини до очевидните. Ако мислите, че имате някои от тях, незабавно посетете лекар. Някои може лесно да се третират и премахнат, а някои изискват дългосрочно лечение.

Също така, ако забележите някой от тях е важно да уведомите всички партньори, за да може и те да се тестват. Ако не се лекувате, полово предавани болести могат да увеличат риска от получаване на други заболявания като ХИВ.

Това са някои от най-разпространените полово предавани болести и техните симптоми:

 

Хламидия

Бактериална инфекция на гениталиите. Трудно се открива, защото в ранният етап често има малко или изобщо няма признаци и симптоми. Когато се появят, обикновено започват три седмици след експозицията на хламидия.

 

Признаци и симптоми

Болезнено уриниране

Болка в долната част на корема

Вагинално течение при жените

Секрет от пениса

Болезнини полови отношение при жената

Болка в тестисите при мъжете

 

Гонорея

Бактериална инфекция на гениталиите. Първите симптоми се появяват в рамките на два до 10 дни от появата. Въпреки това, някои хора могат да бъдат заразени с месеци, преди да се появят първите признаци и симптоми

 

Признаци и симптоми

Тежък или кървав секрет от пениса и влагалището

Болка или изтръпване при уриниране

Често уриниране

Болка при половия акт

 

ХИВ

Това заболяване пречи на способността на организма ефективно да се бори срещу вируси, бактерии и гъбички, които причиняват болести, а това може да доведе до СПИН и хронични и животозастрашаващи заболявания. Някои хора развиват грипоподобни симптоми, обикновено две до шест седмици след инфекцията.

 

Ранните симптоми на ХИВ включват

Треска

Главоболие

Обща слабост

Подути лимфни жлези

Обрив

 

Тези ранни симптоми, които изчезват в рамките на една седмица до месец, често се считат за симптоми на други вирусни инфекции. През този период са много заразни. По- упоритите или сериозните симптоми на ХИВ не трябва да се появят в рамките на 10 или повече години от началната инфекция. Както вирусът продължава да се размножава и да разрушава имунната система, могат да се развият леки инфекции или хронични симптоми, като например:

Повредени лимфни възли, често един от първите признаци за ХИВ

Диария

Отслабване

Треска

Кашлица и затруднено дишане

Признаци и симптоми на по-късен етап:

Възходяща умора

Нощно изпотяване

Температура от 38 градуса в продължение на няколко седмици

Подуване на лимфните възли по-дълго от три месеца

Хроничната диария

 

Генитален херпес

Гениталният херпес е много заразен и предизвикан от типа херпес симплек вируса HSV. HSV влиза в тялото през малки пукнатини в кожата и лигавиците. Повечето хора с HSV никога не знаят, че го имат, защото няма признаци и симптоми. Или пък може да бъдат леки и да мине незабелязано. Когато забележим първите, обикновено е най-лошото. Някои хора никога не изпитват симптоми, а други пък може да прояват в период от десетилетия.

 

Когато са налице, симптомите могат да включват

Малки, червени изпъкнали мехурчета или отворени рани в гениталното, аналното или близките райони

Болка и сърбеж около гениталното територия, седалището или вътрешната страна на бедрата

Първоначалните симптоми са болка или сърбеж, в началото на няколко седмици след заразяване.След няколко дни може да се появят малки, червени балони. Те се превръщат в язви, които могат да кървят. При жените първите могат да се появят във вагиналната територия, на седалището, ануса, а при мъжете на пениса, скротума, седалището, бедрата или ануса.

Докато имате язви уриниране е болезнено. През началните епизоди може да имате грипоподобни симптоми, като главоболие, болки в мускулите и температура, както и подути лимфни възли в слабините.

 

Генитални брадавици (HPV инфекция)

Причинени от Human papillomavirus HPV са една от най-често срещаните видове полово предавани болести.

 

Признаци и симптоми

Малки, сиви подувания или в цвят на кожата в гениталното район

Няколко брадавици една до друга

Сърбеж и дискомфорт в гениталния район

Кървене по време на половия акт

Често пъти няма симптоми

 

Хепатит

Хепатит A, B или C са заразни инфекции, които засягат черния дроб. Най-сериозните са хепатит B и C. Някои хора никога не развиват симптоми. Но за тези, при които се случват са:

Слабост

Гадене и повръщане

Болка и дискомфорт в стомаха, особено в областта на черния дроб, на дясната страна под ребрата

Загуба на апетит

Тъмна урина

Треска

Сърбеж

Пожълтяване на кожата и очите

 

Сифилис

Бактериална инфекция, която засяга половите органи, кожата и лигавиците, но може да включва и други части на тялото, включително сърцето и мозъка.

Признаци и симптоми

Четири етапа: първичен (малка, безболезнена язва на част от тялото, където се предава инфекцията обикновено гениталиите, ректума, езика или устните, увеличени лимфни възли), вторична (червен или червеникаво кафяви обриви, язви на някоя част от тялото , умора и неприятно усещане, болки), латентна  (сериозно увреждане на вътрешните органи и смърт след няколко години зараза

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft