Ето кои маски са най-ефективни срещу коронавируса - какво да изберем за 100% защита:

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравни Новини
Ето кои маски са най-ефективни срещу коронавируса - какво да изберем за 100% защита:
4424
Източник: edna.bg
Ето кои маски са най-ефективни срещу коронавируса - какво да изберем за 100% защита:

Всички знаем, че маската е един от основните компоненти в защитата срещу новия коронавирус . Дори да не предлагат 100% предпазване от зараза, те все пак спират въздушните капки в голяма степен.

Но дали всички маски на пазара са еднакво ефективни? Оказва се, че не!

Заради зачестилите запитвания Държавна агенция за метрологичен и технически надзор даде разяснения за маските , които отговарят на изискванията за лични предпазни средства , пишат от Vesti.bg.

Страната ни спазва Регламент (ЕС) 2016/425 относно ЛПС, приет от Европейската комисия, според който  маските трябва да защитават дихателните пътища. В случая това са продукти с най-високата степен на защита – категория III, т.е. те са животоспасяващи.

Хармонизираният стандарт EN 149:2001 + A1:2009 определя тези продукти да са „филтриращи полумаски за защита от частици“, които трябва да покриват лицето от носа до под брадичката на ползвателя. Те могат да бъдат за еднократна употреба и за многократна такава.

Пазарът показва, че производителите на тези лични предпазни средства (ЛПС) имат различни решения за полумаски, предпазващи от малки частици, какъвто е и Коронавирус COVID-19. В това число попадат полумаски от тип FFP, които са с или без клапа.

Световната здравна организация е изследвала и обявила размера на вируса, от което експертите са направили заключение, че тези лични предпазни средства са подходящи да защитят ползвателя от заразата по отношение защитата на дихателните пътища. За тях хармонизираният стандарт EN 149:2001 + A1:2009 е предвидил възможност на следните три класа на защита:

маски от тип FFP1, които филтрират 50 % външния въздух,
маски от тип FFP2, които филтрират 92 % външния въздух,
маски от тип FFP3, които филтрират 98 % външния въздух.

маска срещу коронавирус

Забелязва се, че няма 100% филтриране на външния въздух при употребата им, което е породено от факта, че при плътно поставяне на полумаската върху лицето, винаги има възможност от тъй нареченото „подсмукване“ на външен въздух.

Полумаските, произведени в изпълнение изискванията на стандарт EN 149, трябва да бъдат означени с този стандарт, година на публикуване, клас, както следва например: „Филтриращите полумаски за защита от частици EN 149:2001 FFP1“.

Тези полумаски като лични предпазни средства (ЛПС) трябва да са с оценено съответствие съобразно изискванията на Регламента. Това означава да са минали всички специални процедури на изпитване, наречено „оценяване на съответствието“, което се извършва от нотифицирани лица, получили разрешение за това от Европейската комисия.

маска защитна

Те също следва да носят маркировка за съответствие – СЕ, и задължително да бъдат придружени от инструкция за употреба на български език. Продуктите трябва да притежават Европейски образец на Декларацията за съответствие (ЕОДС) и тя да е достъпна за потребителя. Последното означава или ЕОДС да придружава продукта, или в инструкцията трябва да е записан линк, на който потребителят може да я намери в електронен вид.

В инструкцията производителят е задължен да информира ползвателя относно препоръките за начина на коректно поставяне и употреба на полумаската – на съхранението и, на почистването и (в случай, че се предвижда). Трябва да е отбелязан срокът на годност за употреба, както и редица други важни за потребителя неща.

За разпознаването на предлаганите на пазара полумаски като ЛПС всеки потребител трябва да знае, че наличието на маркировка за съотвтствие - СЕ, инструкция за употреба и достъп до ЕОДС са основни белези. От наличието им може да се направи извод, че маската е произведена при спазване на изискванията и потребителят ще ползва безопасен продукт и ще е защитен от описаните в инструкцията рискове.

В заключение можем само да кажем - при дефицита на предпазни средства на пазара, всяка маска е по-добра от никаква! Останете вкъщи и пазете себе си и другите!

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft