Ето къде може да се види списъкът с фирмите, на които държавата ще плаща 60 процента от заплатите на работниците

вход през zajenata.bg
За Жената
Любопитно
Ето къде може да се види списъкът с фирмите, на които държавата ще плаща 60 процента от заплатите на работниците
1851
Ето къде може да се види списъкът с фирмите, на които държавата ще плаща 60 процента от заплатите на работниците

Готов е вече списъкът със секторите, които са най-силно засегнати от извънредното положение. Тези фирми ще получат помощ по мярката 60 на 40.

Това съобщи министър Деница Сачева на брифинг, посветен намерките за подкрепа на бизнеса по време на кризата с COVID-19.

Ще има публичен регистър на фирмите, получили подкрепа. Той ще бъде публикуван на страницата на НОИ

Това са: търговия на дребно, без търговия за автомобили и мотоциклети, сухопътен транспорт, пътнически въздушен транспорт, хотелиерство, дейности на ресторанти и заведения, дейност на питейни заведения, прожектиране на филми, туристическа и туроператорска дейност, организиране на конгреси и търговски изложения, предучилищно образование като се включва основно частен сектор детските градини, артистична и творческа дейност, спортни и други дейности, поддържане на добро физическо състояние. 

Работодателите ще могат да кандидатстват още от утре в агенцията за заетостта. Решение ще има до 7 дни. В срок от 5 дни ще получат и компенсацията, добави Сачева.  Останалите фирми, които могат да се надяват на помощ от държавата, ще могат да кандидатстват, като декларират спад от 20 % в продажбите. За  референтен месец, ще се ползва месец март, утчони Сачева. 

Трудовите отношения с работниците трябва да са включени преди въвеждането на извънредното положение - 13 март.  Ще има публичен регистър на компаниите, получили подкрепа. Той ще бъде публикуван на страницата на НОИ.  Контролът ще е засилен. Ще се осъществява от НАП и ГИТ. Проверки по отношение на истинността на дадената документация ще бъдат извършвани през цялата година. Мярката ще се отнася до осигурителния доход на работника, каза още Сачева.  По думите ѝ, ако работодателят не изплати останалите 40% от полагащото се възнаграждение на работниците, то той ще върне и държавната помощ от 60-е процента. 

 

"Общо безработните са над 200 000. Към 27 март те са 213 700, а тези, които са се регистрирали от началото на кризата, до момента са 9909", разкри социалният министър. По думите на Сачева, по мярката може да се кандидатства месец за месец, като засега общия ѝ период на действие е 3 месеца. Също така, работодателите ще могат да кандидатстват само за част от своите служители, ако имат други, чиято работа не е възпрепятствана от извънредното положение.  Довечера в 18.30 ще проведем още едно дигитално заседание, за да внесем актуализацията на бюджета за мярката 60/40. Оптимистичният вариант е, че тя ще струва около 1 – 1,5 милиард лева. Това каза по-рано на брифинга в Министерски съвет премиерът Бойко Борисов.

 

„Има още малко да се доработи, за да влезем за актуализация в парламента, да гарантираме мярката с пари. Горанов и Сачева незабавно изпращат решението в Европейската комисия, защото това е държавна помощ.  В рамките на 24 часа ще ни върнат отговор и ще ни го разрешат, защото и преди това сме го говорили, но това е процедура, която трябва да бъде извървяна“, допълни премиерът.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft