Защо децата винаги ни правят нещо напук и как да се справим с първите конфликти

вход през zajenata.bg
За Жената
Родители
За бебето
Защо децата винаги ни правят нещо напук и как да се справим с първите конфликти
1077
Защо децата винаги ни правят нещо напук и как да се справим с първите конфликти

Възпитанието на малки деца е истинско изпитание за родителите, особено ако това е първото преживяване. Проблемът е също, че резултатите от грешките могат да се появят след много години.

Така образователният процес вече няма да е възможно да се приспособява.

 

ГРИЖИ В РАННА ДЕТСКА ВЪЗРАСТ

Мнозина умело забелязват, че малкото дете е като извънземно същество, което не се интересува много от всичко, което се случва около него. В същото време родителите са принудени да се научат да разбират езика му и да разпознават нуждите.

Първите три години, когато детето не е в състояние да бъде независимо , са особено трудни. И трябва да запомните, че детето не прави нищо срещу родителите и затова неговият вик, писъци и капризи имат основа. В тази връзка родителите трябва да обърнат внимание на 6-те съвета на специалистът. 

Не се страхувайте от плача на бебето.

И плачът, и усмивката са механизмите за оцеляване на детето. Без помощта на възрастните, новороденото е обречено, защото не може да се движи, не е в състояние да си намира храна или подслон. Ето защо, ако наблизо има възрастен, който се грижи и защитава, всичко е наред. Ако няма възрастен наблизо, детето е тревожно. Наистина без помощ то не е в състояние да оцелее.

Следователно единственият механизъм се активира, за да извика възрастен - плач. Детето плаче не, защото иска да "къса" нервите на родителите си. Точно така, той се бори за живота си. Викане на онези, без които е невъзможно да оцелее.

Що се отнася до усмивката, това е един вид награда за родителската отдаденост. И ако мама и татко са направили всичко правилно, то вече на втория месец имат шанс да видят усмивка на лицето на бебето. Момент на еуфория, която младите родители определено ще искат да споделят с близките си.

 

Не отлъчвайте чрез сила

Не е чудно, че първите три месеца от живота на бебето се наричат ​​четвърти триместър от бременността. И въпреки че детето вече не е в корема на майката, то трябва да бъде информирано и в буквалния смисъл на думата. Затова трябва да се игнорира погрешното схващане, че новороденото не трябва често да се взима на ръце.

Стига се дотам, че младата майка страда, докато слуша плача на детето си, но не го взима на ръце, тъй като това е научено от бабите, те казват: „не можеш да свикнеш детето на ръцете да е само“ и „детето манипулира така“. Всъщност тази практика води до катастрофални последици. И без да плаче веднъж или два пъти, отчаяното дете наистина заспива от умора. Но убеждението, че всичко е безполезно и то е обречено, винаги ще го преследва.

Но децата, които са взимане достатъчно в прегръдките си, вече до двегодишна възраст стават по-независими от връстниците си, които се страхували да се „развалят“. Последните, напротив, стават все по-капризни и взискателни към вниманието на възрастните.

Човек създава впечатление, че без да покрият нуждата си от прекратяване, те са придобили хроничен глад за обич, но колкото и внимание да получат в по-късна възраст, те вече не могат да получат достатъчно.

Не го насилвайте да го предавате в ръцете на непознати.

Ако в шестия месец от живота на детето не му прави впечатление кой го взема на ръце, тогава на възраст от една година то започва да отбягва непознати. То  вече може да съхранява визуални образи в главата си и затова знае къде са мама и татко и къде е непознат. В резултат на това то създава кръг от лица, към които има известен кредит на доверие, до които е в безопасност.

Опитвайки се да угодят на приказлив съсед или добър приятел, родителите безпощадно разбиват тази детска представа и усещане за сигурност. Възрастните му се карат, подиграват му се, принуждават го да бъде учтиво. Това е голям удар за бебето. Но ако детето прекара малко време в новата компания и новото познанство се държи правилно, тогава детето вече няма да вижда заплаха.

Покажете, че детето може да разчита на вас.

Въпреки че бебето става независимо и може да се движи свободно, същата дългогодишна програма за оцеляване му казва, че не можете да отиде далеч от познатия възрастен. И ако то се изгуби, тогава програмата за оцеляване веднага се активира - то ще започне да плаче и крещи, докато не се върнат за него. Това е сигнал, за да може близките да го намерят по-бързо.

Също така детето започва да имитира действията на възрастните. Това се проявява в ходене, начин на говорене, взаимодействие с външния свят. И колко е готово да слуша любимите хора, се определя не от заплахи и нотации, а от качеството на обичта. И колкото повече детето е убедено, че може да разчита на конкретен човек, толкова по-малко е повлияно от други хора.

Спорете правилно
До тригодишна възраст детето става особено настроено, което затруднява живота на своите родители. Между детето и неговите родители възниква несъгласие. Ставайки по-независимо, детето мисли, че може да направи всичко. Но родителите, знаейки последствията, не му позволяват да прави каквото си поиска, ограничават го.
Тук е най-правилно умело да спорите и едновременно да научите детето да защитава мнението си. Но мнозина решават да тръгнат по по-лесния път - да накажат и сплашат. Разбира се, фразата „Ще те дам на този чичо“ ще изплаши бебето, ще активира програмата му за оцеляване. Но дали тази ситуация ще го научи много? Ще повярва ли на родителите си както преди след подобни думи?

Консултирайте се повече.
Когато детето е изправено пред още едно малко неудобство, когато се изплаши или изпитва болка, отива при родителя - свива се, пълзи в ръцете му. Това помага на бебето да се успокои, да преживее проблема. То е по-уязвимо, все още не знае как да се справи със стреса. А помощта на любим човек е истински подарък за него.
Но понякога, вместо да успокоява и утешава, родителят се срамува, кара се или дори заплашва. В резултат на това детето е много стресирано и разбира, че може да разчита само на себе си. Трудно му е да се справи, то все още не е готово, така че подобно преживяване травмира психиката му, което определено ще дойде в бъдеще.

Бъдете любим човек за тези, които винаги могат да се прегърнат и утешат, и да приемат неговите чувства. Оставете го да учи, да се страхува, да протестира, да прави глупави неща. Светът е несъвършен, но с помощта на родителите бебето ще се научи да приема реалността такава, каквато е.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft