Известен онколог посочи 7 признака, които говорят за наличието на рак, обърнете им внимание!

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравни Новини
Известен онколог посочи 7 признака, които говорят за наличието на рак, обърнете им внимание!
3846
Източник: https://zdrave.to
Известен онколог посочи 7 признака, които говорят за наличието на рак, обърнете им внимание!

Ракът е бичът на 21 век, няма семейство, което да не се е сблъсквало с този проблем. Така, че трябва да вземем предпазни мерки и ако забележим някои от тези симптоми да не се бавим и отреагираме на време.

Един от водещите руски онколози проф..Сергей Абашин, главен научен сътрудник в отдела по клинична онкология на института "Д.

Рогачьов" сподели основните симптоми, които свидетелстват за развитието на рак. 

По думите на професоре в интервю пред сп. Рrofile, много важно е да разберем, че ракът вече не е фатално заболяване и лекарите са се научили да го лекуват. Но шансовете за успех са много по-големи, ако болестта е открита на ранни стадии.

 

Това са 4-те "невидими" симптома на рака на белия дроб

Онкологът пояснява и защо ранното откриване на болестта е толкова важно. Ракът, открит в първи и дори втори стадий, в повечето случаи днес е напълно лечим и без рецидиви.  Ракът, открит в третия стадий, понякога може продължително да се държи под контрол като хронично заболяване, без да се нарушава качеството на живот на пациента. 

Ако ракът се е развил до четвъртия стадия може да се говори за удължаване на живота за максимално възможен (не твърде дълъг) период.

 

Как да разпознаем рака?

Според Сергей Абашин това не е епидемия. Заболеваемостта от рак нараства повече или по-малко заедно с увеличаване на продължителността на живота. Не пропорционално, но заедно, предвид факта, че ракът основно е заболяване от втората половина на живота.

 

7 симптома
 

Първична тревога и както за лекарите, така и за всеки човек трябва да бъде само седем симптома, които трябва да бъдат запомнени, подчертава професорът и ги огласява. 

Първите признаци на рак се виждат ясно по ръцете

1. Всяко необичайно кървене или отделяне. 
2. Уплътнение или удебеление в млечната жлеза или където и да е по тялото. 
3. Всяка дълго незарастваща рана. 
4. Нарушения в изпразването на червата и / или пикочния мехур. 
5. Дрезгавост и / или продължителна кашлица.

6. Храносмилателно разстройство или затруднено преглъщане. 
7. Всяка забележима промяна на брадавица или бенка. 

 

Хората с тази особеност на тялото са по-податливи на рак

Освен това общопрактикуващите лекари и всеки човек трябва да внимават за всякакви неясни симптоми, които не се вписват в моделите на обичайните заболявания. В случай на дори леко подозрение, е необходима проверка за рак - нека туморът е по-добре да не бъде открит, отколкото да бъде пропуснат.

 

И още един важен нюанс: онкологът не е лекар, който се занимава с ранната диагноза на рака. Общопрактикуващите лекари ще помогнат за идентифициране на рак в ранен стадий: рак на гърдата - мамолог, рак на белия дроб - пулмолог или специалист по туберкулоза и т.н., казва в заключение специалистът

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft