Изследователи от Кеймбридж назоваха най-добрите материали, от които да си направите маски-Всички ги имате!

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравни Новини
Изследователи от Кеймбридж назоваха най-добрите материали, от които да си направите маски-Всички ги имате!
2144
Изследователи от Кеймбридж назоваха най-добрите материали, от които да си направите маски-Всички ги имате!

В условията на разпространяващата се по цял свят коронавирусна инфекция, Световната здравна организация предупреди за сериозен и нарастващ недостиг на лични средства на защита.

Заради увеличеното търсене и презапасяване на населението, дезинфекциращите средства и предпазните маски за лице от доста време са кът по аптеките. 

Ако все още изпитвате огромни затруднения със снабдяването на този артикул, днес ще ви разкажем как можете да си направите такъв с подръчни материали, които се намират във всяка къща. И по думите на учени от Кеймбридж са изключително надеждни. 

Специалистите са тествали различни материи, които могат да се открият във всеки дом, за да изяснят могат ли да ни защитят в настоящите условия на епидемия от COVID-19. За да оценят ефективността им, те са използвали бактерии (с размери от 0,93 до 1,25 мкм) и вируси (0,023 мкм).

Медицинските маски са се представили най-добре в този тест: те са блокирали 97% от частиците с размер 1 мкм. След тях веднага са се наредили торбичките за прахосмукачки - 95%, памучните кърпи -  83% и памучните тъкани - 74%.

Всички останали материали са показали ефективност над 50%.

Първите тестове са направени върху частици с размер 1 мкм, въпреки че е известно, че размерът на вирусите е десет пъти по-малък.

Повторните тестове се извършени с частици с размер 0,02 мкм (което е дори по-малко от се

Тук процентът на проникване се е увеличил, но всички домашни материали са били напълно способни да спрат около 50% от частиците. А торбичките за прахосмукачки и памучните тъкани отново са се доказали като най-надеждни.

Учените са сравнили не само защитните свойства на материите, но и до колко е удобно да се диша през тях. Като образец отново е използвана медицинската маска.

Тук трябва да се отбележи, че въпреки факта, че торбичките за прахосмукачка задържат частиците много добре, дишането през тях е доста трудно. През памучна тениска обаче дишането се оказало значително по-лесно.

Взимайки предвид и двата фактора - способността за спиране на частиците и лекотата на дишане, учените са стигнали до извода, че най-добрата материя за направата на защитна маска в домашни условия са тениските и калъфките за възглавници. 

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft