Имен ден утре празнуват 7 магически имена

вход през zajenata.bg
За Жената
Събития
Имен ден утре празнуват 7 магически имена
1908
Имен ден утре празнуват 7 магически имена

На 24 ноември почитаме Св. великомъченица Екатерина.

Тя била родом от Александрия, дъщеря на Конста, бивш цар, според pravoslavieto.com. Нейната майка била християнка. Тя я запознала с пустинник, който въвел Екатерина във вярата. Младата християнка изучила елинската мъдрост.

Имен ден днес празнуват Екатерина, Катерина, Катя, Тинка, Катина, Тина и Катрин.

Името Екатерина означава чиста (от гръцкото katharos (καθαρός) - непорочен) или магическа (от Нecate - гръцката богиня на магиите). Това е името (в различни варианти) на три от съпругите на Хенри VIII. Катерина от Сиена е светицата-покровителка на Италия и една от покровителките на Европа. Катерининден е 24 ноември.

Едва 18-годишна, като безстрашна изобличителка на езичеството, за вярата Христова я хвърлили в тъмница. Извикали я на спор с най-първите 50 мъдреци в Египет, но не могли да я отклонят от Христовата вяра.
Според преданието, те самите повярвали и били осъдени и изгорени живи. Екатерина е измъчвана жестоко, след което я посекли с меч в 305 година. Ангел Божи отнесъл тялото й на планина Синай, дето по-сетне е построен манастир.

На същия ден се отбелязва и паметта на царицата - Августа. Тя била жена на цар Максимин, успяла да види Екатерина, да беседва с нея и след беседата повярвала. Узнала за чудесата, станали по време на нейните мъчения, вън от двореца гръмко изобличила царя за жестокостта му и тя била посечена с меч. Порфирий с 200 войници погребали с почести царицата, и като изповядвали, че и те са християни, били посечени с меч.

На същия ден почитаме и св. великомъченик Меркурий - войник, скитянин, който пострадал през III век.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft