Какво ще се се случи с хората, които имат първа доза от АстраЗенека и трябва да си поставят втора

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравни Новини
Какво ще се се случи с хората, които имат първа доза от АстраЗенека и трябва да си поставят втора
10198
Какво ще се се случи с хората, които имат първа доза от АстраЗенека и трябва да си поставят втора

Зелените коридори трябва да продължат с РНК ваксините, при които честотата на поява на нежелани реакции е изключително ниска". Това заяви пред БНР проф. Илко Гетов, представител на България в Европейската агенция по лекарствата (ЕМА).

По думите му не е по-добре да бъде спряна изцяло ваксинацията с "АстраЗенека" и подчерта, че причината затова е, че се нуждаем от ваксинация.
"Факт е, че има връзка между поставянето на ваксината "АстраЗенека" и появата на тромботичните реакции, но те са редки и рискът от тях е твърде малък. Нито един от случаите в България не е потвърден, че е в резултат на ваксинацията", обясни той.

Експертът уточни, че още не е изготвен докладът на ЕМА за връзката на ваксината на "АстраЗенека" и образуването на кръвни съсиреци.

Проф. Гетов увери, че най-добрите специалисти в областта на хематологията, неврологията, епидемиологията, вирусологията и т.н. работят по този проблем.

"Очакваме да ни кажат какъв е начинът за възникване на тези реакции, кои са рисковите фактори и рисковите групи пациенти. Очакваме да ни кажат какво следна нататък. Трябва да се предприеме регулаторна мярка", каза той.

По думите на професора рисковите фактори за ваксиниране са предиспозиция за сърдечно-съдови проблеми, проблеми със съсирването на кръвта, съдови проблеми, дълъг прием на контрацептивни средства, заседнал начин на живот и затлъстяване

"Личното ми мнение на експерт е, че появата на тези инциденти са в резултат на уврежданията, които предизвиква коронавирусът", отбеляза проф. Гетов. 

Препоръката му за хора, които са си поставили първа доза от ваксината на "АстраЗенека" и имат притеснения дали да приемат и втората, е да го направят спокойно, след като не са имали нежелани реакции при поставянето на "първата игла". 

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft