Зехтинът е известен като по-здравословна алтернатива на слънчогледовото олио, но пазарът е залят от продукти, които не са това, за което се представят. Експертите предупреждават, че цели 90 процента от зехтините не се произвеждат по правилния начин, независимо от етикета.
Доверете се на носа и езика си.
Първата стъпка в контрола на качеството е миризмата.
Парещ вкус - знак, че маслото е натурално
Друг ключов показател е вкусът. Качественото масло трябва да е пикантно и горчиво, толкова силно, че да ви накара да кашляте или дори да ви насълзят очите. Това е знак, че маслото е получено директно от плода на маслината, без добавки и химия.
Цветът не е от решаващо значение.
Въпреки че цветът може да варира, зеленикавият оттенък често показва свежест и естественост. Най-важни обаче са мирисът и вкусът.
Може да се използва за пържене
Интересно е, че истинският зехтин може да издържи на високи температури, така че може да се използва и за пържене, което е още един показател за неговата устойчивост и стойност, пише Informer.