Как да събудим орхидеята и да я накараме да цъфне - 9 лесни правила за целогодишен цъфтеж:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
Как да събудим орхидеята и да я накараме да цъфне - 9 лесни правила за целогодишен цъфтеж:
218983
Как да събудим орхидеята и да я накараме да цъфне - 9 лесни правила за целогодишен цъфтеж:

Орхидеите са сред любимите цветя не само заради красотата си, но и заради сравнителната си непретенциозност. Но орхидеята не е истинска украса на дома, когато не цъфти. За да ѝ осигурим постоянен цъфтеж , обаче, има определени условия , които трябва да осигурим на любимата си красавица.  Правилната грижа е гарант за пищния цъфтеж.

бяла орхидея

Как да накараме орхидеята да цъфти?

Просто следвайте тези 9 правила за правилна грижа за орхидеята :

Правило 1: Възрастта е от значение

В зависимост от сорта, орхидеите цъфтят на възраст от година и половина до три години. Ако няма цвят, трябва да се поинтересувате за възрастта на растението: може да е твърде младо, за да цъфти. Възрастта може да се определи от листата. Растението, готово да цъфти, има 5-8 листа, докато младите имат по-малко. Ако орхидеята цъфне, преди да ѝ е дошло време за това, тя може да умре: младо растение най-често не може да се възстанови след ранен цъфтеж.

Правило 2: Грижете се за корените

Корените на орхидеята участват активно в процеса на фотосинтеза. Затова е много важно да им осигурите достатъчно естествена светлина. Това може да се направи, ако орхидеята е засадена не в керамична саксия, а в специална прозрачна, в която има достатъчно дренажни отвори. Това ще позволи на корените да растат без никакви проблеми. По-добре забравете за саксии с гофрирани стени и остри ръбове, защото те могат да повредят корените.

Правило 3: Не местете саксията

Орхидеите не харесват много това. Всяка промяна на осветлението става стресираща за растението, след което то може да спре да расте. Така че, по-добре е да не местите саксията с орхидеята, освен ако не е абсолютно необходимо. И ако няма друг изход, повторете същия тип осветление възможно най-точно. Ако орхидеята ще цъфти, по-добре изобщо да не я местите.

Правило 4: Светлината е животът на растението

орхидеи на прозореца

Орхидеите са много взискателни към светлината. Желателно е да се поставят на слънчевата страна. Също така е желателно растението да не е било на сянка през цялото денонощие. Невинаги е възможно да се изпълнят тези условия, затова е по-добре да използвате фитолампи, които ще осигурят светлина на орхидеята, но няма да пресушават въздуха около цветето и да го прегряват.

Това е особено важно, ако орхидеята ще цъфти през зимата или есента. През този период дневните часове са много кратки, така че естествената светлина не е достатъчна. Фитолампата няма да позволи цветето да изсъхне или да спре да се развива. Ако нямате възможност да осветите цялото растение, можете да осветите поне върха на цветоноса.

Правило 5: Правилно поливане

Поливането на орхидеи има свои собствени особености. За да се предотврати загниване на корените, е необходимо да ги поливате, когато субстратът напълно изсъхне - тоест приблизително веднъж на всеки 10-12 дни. Поливането не зависи от възрастта на растението и времето на годината, но трябва да запомните, че когато орхидеята е цъфнала, трябва да я поливате веднъж месечно. Това се дължи на факта, че в естествени условия семената на орхидеята трябва да узряват и да се разпространяват на разстояние от няколко километра. И това е възможно само при сухо време. Ако създадете условия на вашата орхидея, близки до естествените, и спрете поливането, тя ще цъфти по-често.

Също така не забравяйте, че растението трябва да се полива по-често преди цъфтежа и по време на периода на цъфтеж.

Правило 6: Големите температурни спадове причиняват увреждане на орхидеите

Орхидеите не обичат спада на температурата. Те цъфтят добре в случай, че нощната температура се различава от дневната температура с не повече от 4-6 градуса. В топлия сезон цветето може да стои на балкона, където самата природа ще му осигури комфортна температура. А когато застудее, е по-добре да го поставите близо до радиатора.

орхидея цветонос

Стаята, в която се намира орхидеята, трябва да бъде проветряване, но не трябва да се забравя, че екзотичната красавица не понася течения.

Правило 7: Изберете правилната тор

За по-добро развитие и цъфтеж орхидеята се нуждае от торене. Торовете от халиф и фосфор са идеални за това. Благодарение на тях цветните пъпки се появяват по-бързо, а цветята стават по-здрави и устойчиви. Добавките на базата на азот не трябва да се използват за орхидеи: това спира развитието на цветоносите.

Правило 8: Наблюдавайте влажността на въздуха

пъстра орхидея

Много важен момент при отглеждането на орхидеи е достатъчно влага. Това растение не обича сух въздух. Поради него развитието може да спре, цветовете изсъхват, както и неразцъфналите пъпки. Оптималната влажност на въздуха е 60%. За да постигнете това, трябва да поставите чинийка с вода близо до цветето, а в горещите дни просто да го напръскате. 

Правило 9: Стресът помага да цъфне

Понякога, дори ако всички горни условия са налице, се случва растението да не иска да цъфти. Парадоксално, но причината за това може да е в твърде комфортните условия. В такъв момент орхидеята насочва цялата си сила към растежа на листата. За да се преборите, трябва да създадете на орхидеята временен стрес. Можете да я поставите в хладно помещение или да ѝ давате по-малко вода. По този начин можете бързо да стимулирате цъфтежа. Но с този начин не бива да се злоупотребява!

Дай твоята оценка:
4 от 12 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft