Този семпъл, но неустоим и много красив на външен вид сладкиш е перфектният избор за всички любители на бързи и вкусни десерти.
С лека и ефирна текстура, съчетана с богата кремообразна смес от кисело мляко, тъмно какао, кафе и шоколадови парченца, той ще зарадва сетивата ви.
Готов само за пет минути, идеален е за наслада със сутрешното кафе, поднасяне на скъпи гости или като сладка изненада за семейството. Ето какво ви е необходимо за лесния и дваж по-вкусен Сладкиш с шоколадови топки :
Сладкиш с шоколадови топки
Продукти:
За тестото:
- 3 яйца
- 1 щипка сол
- 1/2 чаена лъжичка ванилов екстракт
- 150 г захар (3/4 чаша)
- 120 мл масло (1/2 чаша)
- 160 мл прясно мляко (2/3 чаша)
- 120 г гъсто кисело мляко (1/2 чаша)
- 300 г брашно (2 1/2 чаши)
- 15 г бакпулвер (1 супена лъжица)
За плънката:
- 160 г гъсто кисело мляко или заквасена сметана (2/3 чаша)
- 1 яйце
- 1/2 чаена лъжичка ванилов екстракт
- 2 супени лъжици нишесте/сгъстител за брашно
- 2 супени лъжици захар
- 1 супена лъжица тъмно какао
- 1 чаена лъжичка разтворимо кафе
- 3 супени лъжици шоколадови парченца
Допълнително:
- Пудра захар за поръсване
- Тава за печене с размери 28 × 17 см
- Хартия за печене
Приготвяне:
1.
2. В дълбока купа разбийте яйцата с щипка сол и ванилов екстракт. Добавете захарта и разбийте, докато сместа стане кремообразна и гъста.
3. Постепенно добавете олиото, млякото и киселото мляко, като разбърквате с телена бъркалка, докато сместа се обедини.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
4. В отделна купа пресейте брашното заедно с бакпулвера. Добавете ги към течната смес на две части, като разбърквате внимателно с шпатула, за да получите хомогенно тесто.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
5. За да приготвите плънката, в друга купа смесете киселото мляко, яйцето, екстракта от ванилия, нишестето, захарта, тъмното какао и разтворимото кафе. Накрая добавете шоколадовите парченца и разбъркайте.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
6. Изсипете тестото в подготвената тава и го разпределете равномерно. След това, разпределете пълнежа върху тестото на купчинки или както желаете.
Снимка: YouTube
7. Печете в предварително загрята фурна на 175°C за около 35-40 минути или докато кексът стане златистокафяв и клечка за зъби, поставена в центъра, излезе чиста.
Снимка: YouTube
8. След като кексът се охлади, поръсете го с пудра захар.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
9. Сервирайте сладкиша и се насладете на неговия лек и кремообразен вкус!
Снимка: YouTube
Тази торта е перфектна комбинация от простота и разкошни вкусове, която със сигурност ще се превърне в любима в дома ви. Добър апетит!