Колко често трябва да си сменяме спалното бельо по време на карантина, за да не навъдим акарии

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
Колко често трябва да си сменяме спалното бельо по време на карантина, за да не навъдим акарии
3760
Колко често трябва да си сменяме спалното бельо по време на карантина, за да не навъдим акарии

По време на масовата карантина е по-важно от всякога да се грижите за личната хигиена и чистотата на дома си (по-специално това се отнася и за смяната на спалното бельо). Всъщност, в противен случай, дори и да останете у дома, можете да изложите на риск от появата и развитието на голямо разнообразие от заболявания в организма.

Затова днес ще си поговорим за това колко често трябва да сменяте спалното си бельо и какво трябва да знаят младите домакини за прането му.

 

„Много хора смятат, че е достатъчно да сменяте завивките си само веднъж на няколко месеца. Това се потвърждава от резултатите от проучване, проведено от една американска компания, която е специализирана в производството на матраци. Повече от 50% от анкетираните младежи под 25-годишна възраст изразиха мнение, че не смятат за необходимо да правят това по-често “,.

„Искрено не разбирам такова пренебрежение към личната хигиена. Дори и да не сте задълбочени в темата за това как може да навреди на здравето, просто да спите в чисто легло е много по-приятно, отколкото на мазни чаршафи “, възмутено добавя известният експерт по чистота.

Сали Блумфийлд (професор от Лондонската школа по хигиена) от своя страна казва, че най-оптималният период между смяната на чаршафите е една пълна седмица.

Дори ако леглото изглежда чисто, за 7 дни върху него се натрупват много мъртви кожни клетки и пот. Това допринася за появата върху него на голямо разнообразие от вредни бактерии, които могат да бъдат елиминирани само при правилна обработка на бельо.

Спалното бельо трябва да се пере на най-високата температура, за да унищожите колкото се може повече бактерии. Освен това в топлите сезони е най-добре да сушите чаршафи, калъфки за възглавници и завивки на чист въздух.

А допълнително тричасово проветряване на спално бельо ще върне първоначалната им свежест дори в средата на седмицата, когато нямате нито време, нито енергия за голямо пране

За да се предпазят от различни гъбични заболявания, експертите препоръчват допълнителна топлинна обработка на спалното бельо с ютия.

Особено внимание трябва да се обърне на възглавниците. Те също трябва да бъдат през ютията най-малко веднъж на две седмици, за да се отървете от вредните микроорганизми.

И със сигурност няма да е излишно да прахосмукирате матрака 2-3 пъти месечно.

Заслужава да се отбележи, че повишената влажност на въздуха през пролетта е добра причина да се погрижите за по-честата смяна на спалното бельо, тъй като на мокро легло вредните микроорганизми и гъбични бактерии се размножават много по-бързо, отколкото на сухи.

Можете да проверите леглото за влага с помощта на обикновено огледало - просто го поставете върху чаршафа, покрийте го с одеяло и го оставете да лежи там пет минути, след което вземете огледалото. Мъгливото стъкло е сигурен индикатор, че спалното бельо трябва спешно да се изсуши.

Това е всичко, което трябва да направите, за да осигурите на себе си и на близките си здрав и здравословен сън.

 

Дали ще вземете тези съвети предвид или не зависи от вас, но, уви, време е да се сбогуваме. Приятен ден и ще се видим скоро, скъпи читателю!

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft