Мама или татко? Учените откриха на кой от родителите децата приличат повече - ще се изненадате от резултатите!

вход през zajenata.bg
За Жената
Родители
Аз пораснах
Мама или татко? Учените откриха на кой от родителите децата приличат повече - ще се изненадате от резултатите!
4818
Мама или татко? Учените откриха на кой от родителите децата приличат повече - ще се изненадате от резултатите!

Развитието на детето е по-силно засегнато от гените на бащата, отколкото на майката. Здравето, външният вид, продължителността на живота на човек се определят главно от бащинската част на генома.

Майката не е толкова активна, но именно тя очевидно е важна за еволюцията.

Бащински принос

Генетично всеки бозайник, включително хората, е по-скоро бащата, отколкото майка, твърдят изследователи от университета в Северна Каролина (САЩ). Въпреки че и двамата родители предават едно и също количество генетичен материал, бащата има по-силен ефект върху развитието на тялото на детето.

Оказа се, че части от генома, получени от мъжката линия, са по-активни в 80 процента от случаите. И така, те в по-голяма степен определят какво ще бъде потомството. Авторите на работата отбелязват, че това може да бъде вярно за всички бозайници, включително и за хората.

Наследена старост

Продължителността на живота на децата до голяма степен зависи от ДНК на бащата, смятат немски изследователи. Факт е, че с възрастта работата на гените може да се промени при всеки човек. По различни причини (те се наричат ​​епигенетични) - поради продължителен стрес, глад или радиация - така наречените метилови групи, химични съединения, които влияят на генната експресия, се присъединяват към нуклеотидите. В резултат на това някои стават по-активни, докато други, напротив, мълчат. Ясно е, че това се отразява на тялото на бащата, но, както се оказа, потомството наследява отделни участъци от ДНК заедно с метилови групи. И най-вече тези, свързани с продължителността на живота.

Също така, от бащите може да се наследи предразположението към сърдечно-съдови заболявания, макар и само от синовете. Факт е, че гените, отговорни за склонността към инфаркти и инсулти, най-вероятно са на Y-хромозомата.

Склонността към пълнота или стройност на фигурата се предава както от бащата, така и от майката. Предразположението към наднормено тегло се предава по-често. Но теглото при раждане зависи само от майката и то от нейната диета и начин на живот, а не от ДНК.

 

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft