Министърът на образованието се обърна към училищата-Не събирайте пари от родители

вход през zajenata.bg
За Жената
Любопитно
Министърът на образованието се обърна към училищата-Не събирайте пари от родители
50507
Министърът на образованието се обърна към училищата-Не събирайте пари от родители

Да не се събират пари от родители призовава в писмо министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Той е изпратил уведомление до началниците на регионалните образователни управления по области, информира "Монитор".

Писмото е спуснато и до директори на държавни и общински детски градини и училища, до министрите на културата и младежта и спорта, до кметове на общини. Образователният министър Красимир Вълчев напомня, че институциите нямат право да събират допълнителни средства от родителите на децата и учениците, които обучават. В уведомлението се посочва че безплатното образование включва, както правото да не се заплащат такси за обучение, така и безвъзмездното ползване на материалната база и развитие на интересите и способностите на децата и учениците.

„Събирането на средства от родителите на децата и учениците за материали и консумативи, за подобряване на материалната база и други текущи разходи по издръжката на процеса на възпитание и обучение в общинските и държавните училища и детски градини няма правно основание. Родителите на деца и ученици имат задължение да заплащат само нормативно регламентираните такси”, пише Вълчев в писмото.

Той прави уточнение, че настоятелствата също не могат да бъдат ползвани за събирането на допълнителни пари. А набирането на средства под формата на дарения може да става единствено при спазване на принципа за доброволност и лична воля на дарителя. В заключение Вълчев припомня, че „вземането на решение от органите на настоятелството или от ръководството на училището за събиране на определена сума, като дарение от всички родители, не е в съответствие с доброволния характер на дарителството".

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft