Тези Бабини питки са всичко, за което някога сте мечтали - меки като памук, целите на конци, а от аромата им буквално ти се завива свят! Така ги правеше моята прабаба - през годините леко промених рецептата, но и моите деца само тях искат до ден днешен. Ето какво ви трябва за Най-вкусните бабини питки :
Най-вкусните бабини питки
Продукти:
- 250 мл хладко мляко
- 1 супена лъжица оцет 9%
- 50 г захар
- 20 г прясна мая
- 1 белтък
- 1 щипка сол
- 1 ванилова захар
- 80 мл олио
- 450-500 г брашно
За намазване:
- жълтък + чаена лъжичка прясно мляко
За плънка:
- топено сирене/кашкавал или сирене на кубчета 80-100 гр.
- За сладък вариант можете парченца локум или крема сирене
Приготвяне:
Замесете меко тесто от всички продукти, като постепенно добавяте брашното. Преди края добавете олиото и месете, докато всичко се събере на гладко, нелепнещо тесто.
След това го разделете на 20-27 топки. Намажете тава 30 см с масло/маргарин. Във всяка топка се слага парче кашкавал, след което се пълни тавата.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Покрийте и оставете топчетата да увеличат обема си за около 20 минути.
Снимка: YouTube
След това се намазват с жълтък, по желание се поръсват със сусам и се пекат 20 минути в загрята на 180 градуса фурна.
Изпечените питки може да намажете със смес от 2 с. л. олио и 3 с. л. кондензирано мляко или просто с разтопено масло.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Да ви е сладко!
Снимка: YouTube