Нашите предци не са били „глупави“ да ядат това всеки ден: Зеленчукът само с 25 калории се счита за най-здравословния

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравословно хранене
Нашите предци не са били „глупави“ да ядат това всеки ден: Зеленчукът само с 25 калории се счита за най-здравословния
1987
Снимков материал: pixabay.com
Нашите предци не са били „глупави“ да ядат това всеки ден: Зеленчукът само с 25 калории се счита за най-здравословния

Нашите предци са знаели, че киселото зеле е изключително здравословно, затова тази храна традиционно е в менюто през есенните и зимните месеци, а освен това се смята, че е лек за сто болести.

Сто грама сурово кисело зеле съдържат цели 20 мг витамин С.

Следват ги витамин А, фолиева киселина, магнезий, желязо, фосфор, калций, калий, натрий, баластни вещества и протеини.

То е отличен източник на витамин B12, поради което е особено препоръчително за вегетарианци и вегани.

Червеното зеле е до седем пъти по-лековито от бялото зеле, а цветът му показва, че съдържа и лечебни антоцианини.

Подобрява храносмилането

Киселото зеле съдържа пробиотици, които всъщност са полезни бактерии и действат като първа линия на защита срещу токсини и вредни бактерии. Те могат също така да подобрят храносмилателната система и общото здраве.

Пробиотиците също помагат за намаляване на газовете, подуването на корема, запека, диарията и симптомите, свързани с болестта на Крон и улцерозния колит.

Укрепва имунната система и предпазва от инфекции

Киселото зеле е богат източник на хранителни вещества за укрепване на имунитета .

Бактериите, намиращи се в червата, могат да имат мощен ефект върху имунната система. Редовната консумация на храни, богати на пробиотици, като кисело зеле, може да намали риска от развитие на инфекции като настинки и инфекции на пикочните пътища. То е богато и на витамин С и желязо, което допринася за укрепване на имунитета.

Защитава сърцето

Киселото зеле защитава здравето на сърцето, защото съдържа голямо количество фибри и пробиотици, които помагат за намаляване на нивата на холестерола. Освен това, киселото зеле е един от малкото растителни източници на менахинон, по-известен като витамин К2. Смята се, че витамин К2 помага за намаляване на сърдечните заболявания, като предотвратява натрупването на калций в артериите, съобщава Healthline.

Укрепва костите

Киселото зеле съдържа витамин К2, който играе важна роля за здравето на костите.

По-точно, витамин К2 активира два протеина, чиято функция е да свързват калция, основният минерал, който се намира в костите.

Тригодишно проучване на жени в постменопауза установи, че тези, които са приемали добавки с витамин К2, са имали по-бавна, свързана с възрастта, загуба на костна минерална плътност.

Също така, няколко други проучвания показват, че приемът на добавки с витамин К2 намалява риска от фрактури на гръбначния стълб и тазобедрената става с 60-81 процента.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft