На път сте да съсипете живота на детето си, ако постъпвате по тези начини

вход през zajenata.bg
За Жената
Родители
Аз пораснах
На път сте да съсипете живота на детето си, ако постъпвате по тези начини
5698
На път сте да съсипете живота на детето си, ако постъпвате по тези начини

Много родители смятат, че никой друг не знае по-добре от тях от какво се нуждае детето им. И често го принуждават да прави неща против волята му.

Понякога майките и татковците изискват от детето си да прави неща, които не само нарушават психическото му равновесие, но и възпитават у него лоши навици. Налагайки волята си, родителите често не забелязват, че вместо да възпитават независим човек, отглеждат някой, който безусловно ще изпълнява капризите им.

Всички психолози казват, че за децата трябва да има определени ограничения. Но дори да възпитавате детето си в строгост, има линия, която не бива да бъде прекрачвана.

Ще ви разкажем малко повече за нещата, които не бива да принуждавате детето си да прави, за да не го превърнете в бездушен робот. 

 

Не го карайте да яде, когато не е гладно  

Детето ви казва, че не е гладно, но вие го принуждавате да яде.

Или пък ви казва, че се е нахранило, но вие държите да изяде още две лъжици. Психолозите казват, че детето не си е враг. Когато усети глад, то ще съобщи за това.

Когато го принуждавате да яде, вие го отучвате да се вслушва в собственото си тяло. Така ще отгледате човек, който, когато порасне, ще е склонен към хранителни разстройства и който няма да знае какво иска.

 

Карате го да не говори истината и да пази тайни 

Купила сте на детето си нова количка, но го молите да каже, че тя е от баба му. Или пък татко му му е взел сладолед, въпреки че вие не разрешавате, и го моли да го запази в тайна от вас. Малката безобидна лъжа ще научи детето ви да лъже. В този случай не бива да се изненадвате, ако съвсем скоро малкото ви съкровище започне да крие истината от вас. 

 

Да се извинява

Детето ви е ударило друго хлапе на площадката и вие веднага го карате да се извини. Или пък е счупило някоя ваза и вие искате на момента да чуете думичката "Извинявай". Желанието ви е напълно разбираемо. Да, искате детето да осъзнае вината си. Но то няма да се научи, като го принуждавате да поднася извиненията си.

За да бъдат извиненията искрени, детето трябва да разбере постъпката си. Вместо да му набивате в главата, че след всяка беля трябва да каже "Извинявай" или "Прости ми", просто намерете време да му обясните какво е направило. 

 

Да поздравява непознати

Много родители се чувстват изключително неловко, когато детето им не поздравява колегите и познатите им, които среща на улицата. Не го принуждавайте да го прави! За него те са непознати, т.е. опасни хора.

Карайки го да поздравява непознати, вие го учите, че с тях може и трябва да се говори. А всички знаем колко неприятно може да завърши нещо подобно. 

 

Да споделя тайните си

Родителите искат да са наясно с всичко, което се случва в живота на детето им. Но, за съжаление, им е трудно да приемат факта, че и то има право на личен живот, на своя "интимна" зона, в която родители не се допускат. Не принуждавайте детето си да ви казва всичко, а го научите да ви се доверява. Така то само ще поиска да споделя.

 

Да дружи с деца, които не харесва

Майките на Пешко и Гошко са приятелки и това означава, че и децата им трябва да дружат. Така смятат приятелките и принуждават децата си да го правят. Но те могат да имат съвсем различни интереси.

Ако искате да бъдете приятелка с майката на Пешко, но рожбите ви не могат да се търпят, по-добре се срещайте без децата! 

 

Да прави нещо, което е против волята му

Разбира се, има ситуации, в които трябва да покажете настойчивост. Но ако детето ви не иска да ходи на танци, не го насилвайте. Ако известно време е посещавало уроците с желание, а след това изведнъж е решило, че вече не му харесва да танцува, първо се опитайте да разберете причината, но не го насилвайте. Запомнете добре: натискът не оказва положително въздействие върху развитието на детето! 

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft