Вечната дилема - пилешко, свинско или говеждо? Кое месо е по-здравословно и по-полезно? Или предпочитате това, което е по-вкусно и по-сочно, без да се замисляте твърде много за хранителните стойности и ползите за здравето? Във всеки случай, не би било лоша идея да обърнете внимание на резултатите от едно скорошно проучване, което изненада мнозина.
Постното говеждо месо е по-малко вредно за храносмилателния тракт от пилешкото , според ново проучване, което предизвика смесени реакции, тъй като според общоприетото мнение червеното месо е свързано с по-висок риск от рак на дебелото черво и сърдечни заболявания.
По време на осеммесечно проучване испански лекари анализирали чревния микробиом на 16 здрави индивида на възраст между 18 и 22 години и стигнали до изненадващо заключение – диетата , базирана на пилешко месо , значително намалила микробното разнообразие и богатство. За да уточним, говорим за общност от добри, приятелски бактерии, които живеят в червата и „комуникират“ с мозъка и са необходими за защита срещу инфекции и заболявания.
Участниците, които са консумирали ястия с пилешко месо, са имали и по-високи нива на вредни бактерии, които могат да повлияят на развитието на различни заболявания, включително рак на дебелото черво и стомаха.
По време на тази мисия респондентите са консумирали месо три пъти седмично , което готвачите са приготвяли с помощта на стандартни методи: печене на скара, задушаване, печене. Хранителните стойности са били почти еднакви и в двата случая.
Резултатите също така показват, че диетата, базирана на пилешко месо, влияе негативно върху способността на организма да преработва глюкоза, което пречи на нивата на кръвната захар, които трябва да се поддържат стабилни. Ниското ниво може да бъде опасно, ако се пренебрегне, тъй като води до отпадналост, нарушения на съня, бавно сърцебиене, чести припадъци, объркване...
Наблюдавано е и намалено производство на аминокиселини, необходими за адекватното функциониране на имунната система и храносмилателния тракт, при хора, консумиращи пилешко месо.
Тези резултати съвпадат с неотдавнашно проучване, проведено в Италия, когато беше открито, че тези, които консумират повече от 300 грама птиче месо седмично, са имали два пъти по-висок риск от рак на дебелото черво и стомаха, отколкото хората, които са яли по-малко от една порция, според Daily Mail.
Какъв е проблемът? Каква е причината? Диетолозите подозират високи температури по време на термична обработка и приготвяне на храна, както и някои компоненти във фуража, даван на домашни птици.
Телешкото месо е чудесен източник на здравословни мазнини и протеини, богато на витамини от група В, желязо и цинк. Съдържа и витамин B12, много важен за здравето на сърдечно-съдовата и нервната система, който трудно може да бъде компенсиран от растителна диета.
Ако предпочитате този вид месо, избирайте постни сортове, като определено се препоръчва умерена консумация и балансирана диета.