Помните ли я? Ето как изглежда днес гроздоберачката от старата банкнота от 2 лева (СНИМКА)

вход през zajenata.bg
За Жената
Любопитно
Помните ли я? Ето как изглежда днес гроздоберачката от старата банкнота от 2 лева (СНИМКА)
5738
Източник: bgdnes.bg
Помните ли я? Ето как изглежда днес гроздоберачката от старата банкнота от 2 лева (СНИМКА)

Ако си спомняте дори и бегло времето на социализма, то навярно сте виждали и тогавашната банкнота от 2 лева , на която бе изобразена красива гроздоберачка . Всъщност образът е на истинска красива българка, чието име е Кина Гърбова .

Днес вече 79-годишната жена признава, че в годините са я търсили с предложения отново да стане "рекламно лице", но е отказвала. Ето какво още разкрива Кина за мнението си за сегашната политическа (и не само) обстановка у нас:

"Не ме плаши мен еврото! Хората трябва с радост да го приемат, защото това е бъдещето. Не е нужно да се връщаме назад. Ето, слушах как хората, които разбират, говорят, че като приемем еврото, ще имаме по-ниска инфлация и по-ниски лихви. Защо това да е зле за народа?"

79-годишната жена чете и се информира за всичко, което се случва в политиката, и уточнява, че влизането на еврото не е изненада, а нещо, което е програмирано да стане още през 90-те. "Тогава нали влезе валутният борд и приехме германската марка и още тогава еврото беше в проекта след това."

Кина Гърбова

Симпатичната Кина е единственият човек от народа, чийто лик някога е бил върху българска банкнота. Нейна снимка краси двулевката в продължение на 34 години - от 1962 до 1996 г. Пенсионерката от Сухиндол, която е най-известната личност в малкото градче и негов почетен член, споделя с огорчение, че не е спечелила нищо повече от любовта на хората. С днешна дата Кина оцелява с минимална пенсия и вдовишките от покойния си съпруг Иван. Двете й дъщери я навестяват от Плевен, внуците също и добре, че са те, за да преживява възрастната жена.

момичето от двулевката

Любопитно е да се отбележи, че Кина е много популярна и в Лондон. Нейният лик се пази в Британския музей, един от най-големите в света. Там всеки посетител може да види най-дълго използваната българска банкнота, а именно тази с гроздоберачката Кина, чието лице е редом до банкнота от 500 лева с образ на малкия цар Симеон II, издадена през 1943 г.

"Отказвам да се снимам в реклами. Две банки преди време ме канеха. Не ми се занимава с показност, но продължавам да работя и на моите години" - казва Кина.

Гърбова е родена на 9 септември и тази година ще стане на 80. Годините обаче не й личат. За съжаление, Кина не е нито герой на труда, нито дъщеря на нечие партийно величие. Всъщност тя е единствената жена от народа, намерила място върху националната ни валута през последните 50 години. Признава, че времето е оставило своя отпечатък върху нея и сега само най-близките могат да разпознаят в нея красивата гроздоберачка от зелената банкнота.

двулевка гроздоберачка

"Връщате ме много назад. Тогава бях на 17 години и карах 10-и клас в гимназията в Сухиндол. По онова време имаше задължителни ученически бригади и младежта се използваше активно за прибирането на реколтата в помощ на кооператорите в текезесетата. Сухиндол се славеше с огромните си лозя и мощното винопроизводство, а нас всяка есен ни впрягаха да берем грозде. Та тогава на лозята дойде един софийски фотограф. Искаше да ни снима за някаква изложба. Направи много кадри, не само с мен, ами и с моите съученички. После си замина и по-късно ми се обади, за да ми каже, че участвал в конкурс в някогашната ГДР и там моя снимка спечелила първа награда", смее се с днешна дата Гърбова.

Фотографът Любомир Чаръкчиев изпратил за спомен на Кина всички снимки с нея. Две години по-късно при тогавашната смяна на парите се оказало, че именно награденият фотос на гроздоберачката е отпечатан върху новата банкнота от 2 лева. Изненадата за семейството била огромна.

"Вече бях омъжена и тъкмо бях родила дъщерята. Свекър ми ходил да пазарува и в магазина му върнали два лева с моята снимка върху тях. Той рекъл на свекървата, че на снимката съм аз, ама тя не повярвала. И на мен не ми се вярваше, дори сравних снимката с фотографиите на Чаръкчиев", с охота разказва Кина.

Веднага след това човекът, снимал гроздоберачката, се обадил, за да потвърди невероятната вест.

"Имаше много хора, които не вярваха, че съм аз на парите. Имаше и такива, които много ми завиждаха. Тук, в нашето село обаче, всички ми се радваха", доволна е жената.

През годините на социализма Кина Гърбова получава десетки ученически писма с молба да разкаже за двулевката и да остави автографа си. С образа на готвачката и досега се фукат началниците й от винзавода в Суходол. "Преди да почна там в стола, работех като домакин в детската ни градина. Но и на двете места постоянно идваха хора и искаха да се снимат с мен. Най-много се чудеха как тъй обикновен човек от народа може да бъде изобразен на националната валута", спомня си жената.

Всъщност нейната двулевка е най-дълго задържалата се в обращение банкнота. Освен известност обаче баба Кина не е получила никакво заплащане за 34-годишния си стаж върху валутата. "Фотографът сигурно е взел голям хонорар за снимката, но на мен нищо не ми даде. Не съм го и търсила за това", казва Кина.

Днес Кина отглежда своето домашно стопанство. Има кокошки и прасенце. От време на време бившата гроздоберачка ходи да помага в стола и не спира да работи. Тя е запазила няколко от старите двулевки, та да има с какво да се похвали пред домочадието. Въпреки че повече от 30 години е стояла върху българската двулевка, сред наследниците й няма банкери. От банките обаче не пропускат по повод на някои свой празник или годишнина да й изпратят покана да им гостува.

"Не обичам показността, постоянно отказвам да се снимам. Тук, на село, ми е по-добре", споделя с оптимизъм Кина.

Да е жива и здрава!

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft