Споделяме отново с вас една от най-четените рецепти за постни сарми на кулинарния ни сайт. Постната сарма на Нонка буквално "обра точките" преди няколко години, много читателки споделиха, че са я приготвили точно така за Бъдни вечер и всички са били във възторг от вкуса!
Сармата на нашата читателка Нонка е постна, без месо и с много праз и лук.
Постната сарма на Нонка
Продукти:
- 1 глава кисело зеле
- 4 глави лук
- 2 цели стръка праз
- 3 малки чаши ориз
- 1 чаена лъжичка червен пипер на прах
- 1 супена лъжица едър лют или сладък пипер
- сол, черен пипер, дафинов лист, олио
Приготвяне:
Запържете нарязания лук и праз в олио, добавете измития ориз и запържете на среден огън, докато оризът придобие стъклен блясък. Подправете със сол, черен пипер, смлян сладък пипер и лют пипер (тези, които не обичат люто, могат да използват сладък пипер).
На дъното на съда, в който ще печем сармите, слагаме малко олио, аз слагам ситно нарязана средна част от зелето на дъното и отгоре подреждам сармите. По-красиви са, когато са по-малки, затова нарязвам листата на по-малки парченца и слагам по една плоска лъжица плънка върху всяка сарма.

Снимка: YouTube
Слагам 2-3 дафинови листа върху сармите и слагам цели листа зеле, за да останат сармите по-сочни.

Снимка: YouTube
Залейте сармите с гореща вода (около 2 пръста над сармите), налейте малко олио, покрийте съда с капак и сложете във фурната на 180 градуса за около 3,5 до 4 часа. Поставете решетката на фурната по-ниско от средата.
Съвет: колкото повече лук и праз (дори и да е с месо), толкова по-вкусно е. Добре е да поставите тавата за печене по-високо, за да не прелее, когато заври.
(Днес ги приготвих в глинен съд, защото имат специален вкус). Ако са постни, не пестете от олиото и колкото по-дълго се пече, толкова по-добре, обикновено температурата не трябва да е висока, а умерена, „тихо да къкри“, както казваме в нашия край.
.jpg)
Снимка: YouTube
Когато отстраните горните листа, сармите са сочни и по никакъв начин не са препечени, а когато ги извадите, изобщо няма течност, само малко олио (по този начин можете да проверите в единия край на съда, ако не сте сигурни дали сармите са готови).
По желание можете накрая да ги „попарите“ с капка олио и червен пипер.
.jpg)
Снимка: YouTube
Да ви е сладко!














