Листата на ореха са дар Божи - през май и юни лечебната им мощ няма равна. Ето как да ги ползваме:

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
Листата на ореха са дар Божи - през май и юни лечебната им мощ няма равна. Ето как да ги ползваме:
31505
Листата на ореха са дар Божи - през май и юни лечебната им мощ няма равна. Ето как да ги ползваме:

Орехът е не само вкусен черупчест плод - ароматните му ядки са с доказани в медицината качества. Днес обаче ще обърнем внимание на една често пренебрегвана част на ореха - неговите листа.

Листата на ореха са богати на витамини, гликозиди, флуиди, катиноиди и дори етерични масла. За приготвянето на лекарствен серум се използват предимно листата и кората на незрелите плодове (околоплодника).

РЕЦЕПТИ С ЛИСТА НА ОРЕХ

листа на орех

При атеросклероза: залейте 1 супена лъжица изсушени листа с кипяща вода (250 гр.), запарете за 1 час, прецедете. Пийте по 1/3 чаена чаша три пъти дневно преди ядене.

При възпаления на стомашно-чревния тракт: залейте 1 с.л. сушени листа с 0,5 литра вряща вода. Запарете и прецедете. В течение на целия ден пийте от отварата, като всеки път я подгрявате.

При ангини, възпаления на венците: 1 с.л. листа залейте с вряла вода. Запарете и прецедете. Вземайте по 1 с.л. 3 пъти на ден. Освен това с отварата изплаквайте гърлото и устната кухина, като задържате течността в устата поне за 1 минута.

При диабет: 1 с.л.листа залейте с 1 чаша (250 гр.) гореща вода, оставете да ври 15-20 минути. Охладете и прецедете сместа. Приемайте на малки глътки в течение на деня.

При кожни заболявания: 5 с.л. от листата залейте с 0,5 л вряща вода, оставете да ври 10–15 минути на бавен огън. Охладете и прецедете. Приемайте под формата на компреси и обтривания.

Добри резултати дават листата и околплодника в дерматологията: счукайте 80 гр.листа от орех, залейте ги с 300 гр.растително масло и оставете на тъмно 15-20 дни. Прецедете и с полученото орехово масло обтривайте кожата, след като е почистена добре.

Внимание: както при всички народни методи на лечение, преди да започнете дадена процедура, задължително се консултирайте с лекар или дерматолог за евентуални противопоказания във вашия случай!

Дай твоята оценка:
5 от 2 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft