Причината в Нидерландия да не си поставят пердета на прозорците

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Пътуване и екскурзии
Причината в Нидерландия да не си поставят пердета на прозорците
2304
Причината в Нидерландия да не си поставят пердета на прозорците

Много посетители в Нидерландия бързо забелязват нещо необичайно докато се разхождат по улиците на градовете. Оказва се, че е изключително лесно да погледнете в къщите на хората, особено когато е тъмно.

Причината е, че повечето нидерландци никога не си дърпат пердетата или на пускат щорите.

А в повечето случаи дори нямат такива.

Как живеят коренните жители на Дубай?

В момент, когато ограниченията заради коронавируса принуждават много хора да стоят затворени в домовете си и прозорецът се превръща в единствена връзка с външния свят, тази национална особеност изглежда дори още по-любопитна, съобщава Си Ен Ен.

Самите холандци не го считат за нещо необичайно. То е толкова дълбоко вкоренено в тяхната култура, че дори изследователите не могат да разберат защо хората в Нидерландия нехаят толкова за личното си пространство.

Търсещите обяснение на този странен вид ексхибиционизъм бързо се оплитат в социологически извадки.

Може би става дума за мислене тип: „Нямам какво да крия“? Или: „Вижте ме какво имам“? Или и двете?

Най-популярното обяснение произлиза от протестантската религиозна традиция на калвинизма, която настоява, че честните гражани няма какво да крият.

Дърпането на завесите може да е сигнал за обратното. А позволявайки на хората да погледнат вътре, вие им показвате: „Вижте, аз съм свестен човек“.

Желението за парадиране с вещи и собственост е друго възможно обяснение. С повишаването на жизнения период с времето интериорът и мебелите стават все по-луксозни и изобилни. И дори и в наши дни хората обичат да се хвалят със своите открити кухни, направени по поръчка, или дизайнерски дивани или последен модел плосък телевизор.

Някои туристически водачи обясняват тази отвореност с начина, по който в миналото се е правел бизнес. Хората оставяли пердетата си отворени, за да покажат стая, пълна с изящни мебели, декорации и произведения на изкуството, за да докажат на търговците, че могат да им имат доверие.

 

Други казват, че традицията е едва от 50-те години на 20-и век и вече е започнала да се променя.

 

Антрополозите Хилие ван дер Хорст и Янтин Месинг са изследвали този феномен през 2006 година и наблюдавали, че хората в сплотените квартали по-често оставят завесите си отворени и по-често украсяват прозорците си със стауи, вази и изкуствени цвет

Друга причина, разбира се, е желанието на обитателите на дома да н аблюдават света навън. Трябва да се отбележи, че холандците обичат да гледат навън и да виждат светлините, дижението и суматохата по улиците и хората, които преминават.

Взаимодействието между вътрешното и външното пространство помагаза оформянето на отворената култура, с която в Нидерландия са толкова известни.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft