- Известният сръбски лекар Деян Чубрило обяснява защо не бива да изстисквате лимони във водата си сутрин и как да започнете деня правилно през зимата.
- Хормонът на стреса кортизол е важен за сутрешната енергия.
Д-р Деян Чубрило , професор по медицинска физиология и специалист по спортна медицина, нарича кортизола „хормонът на живота“ и обяснява колко важен е за нас сутрешният му скок и до каква степен начинът, по който започваме деня, е от решаващо значение за неговото регулиране.
Когато се спомене думата „кортизол“, всеки първо се сеща за „хормона на стреса“. Конотацията е негативна, дори плашеща.
„Лично аз през зимата започвам деня си с чай от куркума, защото затопля тялото. Можете да сложите и няколко капки лимон - не цял, защото не е полезен за стомаха. Комбинацията от гореща и малко студена вода е първата хидратация, от която се нуждаем сутрин. Дали ще вземете душ след това или ще закусите преди душ, зависи от вас. Ако обичате да закусвате, ако не го мразите психически, закусвайте“, започва д-р Деян Чубрило.

Снимка: Shutterstock
Той допълнително обяснява, че няма универсално правило относно вида, количеството и реда на храната, която ядем сутрин.
„През работната седмица нямам емоционалната сила в стомаха си, за да преработя обилна закуска . Вместо това си взимам шепа бадеми. В Далмация това се нарича брънч. Така прекъсвам поста си, тоест нощното гладуване. Клетките ми получават нещо и могат да генерират енергия. После, когато мине един час, си казвам: „Сега ще изям една фурма и три крекера“. И например около десет часа избирам нещо по-специфично.“
Специално хранене за приток на енергия
На въпроса какво има предвид под „конкретно ястие“, д-р Чубрило посочва, че това може да бъде всяка храна, която имаме в хладилника.
„Често ми казват: „Докторе, нямам време да готвя“. Може обаче да е и нещо от онзи ден, като например парче месо с една лъжица качамак.“
И няма, и не е нужно да има, край на закуската ни.
„След час-два приемам например още петнадесет бадема или зелена салата с кедрови ядки. Някой обаче ще каже, че иска яйца сутрин, а по-късно кедрови ядки, а някой първо ще яде бадеми, фурми, кедрови ядки и накрая яйца. Няма правила. Единственото важно е да приемате поне малко храна в едно хранене, за да си осигурите дори малък приток на енергия, с която ще „сърфираме“. Храната повишава кортизола, а ние се нуждаем от кортизол сутрин “, посочва лекарят и след това конкретно предупреждава:
„Не го потискайте! Който го потиска сутрин, няма енергия!“

Снимка: Shutterstock
След 18:00 часа кортизолът е излишен.
Кортизолът разговорно се нарича хормон на стреса, но д-р Чубрило посочва как той допринася за нашата функционалност през по-голямата част от деня.
„Той се секретира сутрин и продължава до седемнадесет или осемнадесет часа. Ако нямаме достатъчно от него, тогава не сме продуктивни, тоест функционални. Ние се храним и движим, за да го „провокираме“, а той ни предпазва от възпаления и поддържа нивата на кръвната захар. Това е добре. Трябва да е там“, подчертава той.
А кога не би трябвало да е?
„От шест часа вечерта до лягане. Тогава не бива да го провокираме“, посочва д-р Деян Чубрило и накрая напомня, че дори кафето на гладно не причинява толкова вреда, колкото си мислим, и че е важно да живеем и функционираме според личните нужди – стига да сме умерени.














