Проф.Кантарджиев: Това е най-силното ни оръжие срещу COVID-19! Ето как да го убием за 2 минути:

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравни Новини
Проф.Кантарджиев: Това е най-силното ни оръжие срещу COVID-19! Ето как да го убием за 2 минути:
7595
Източник: trafficnews.bg
Проф.Кантарджиев: Това е най-силното ни оръжие срещу COVID-19! Ето как да го убием за 2 минути:

Началникът на НЦЗПБ, проф.д-р Тодор Кантарджиев , е сред най-уважаваните членове на НОЩ. Той неведнъж е посочвал трезво какво трябва и какво не трябва да правим, за да се предпазим от новия коронавирус .

Сега уважаваният специалист за пореден път изтъкна важността на маските, но също така отправи и важно предупреждение :

Внимавайте с четвъртото "Д", което бе прибавено към триадата - дисциплина, дистанция, дезинфекция - витамин Д. Предозираната имуностимулация и лошите емоции също са вредно за здравето. 

"Не предозирайте с витамин Д! Не трябва да се използват изобилие имуностимуланти и това да се случва постоянно. По-добре е правилното хранене, физическа активност и добри емоции – който не издържа да гледа постоянно телевизия, нека не го прави, защото наистина нещата се преекспонират. Преекспонирането потисна хората, доведе до страх и недоверие", за това предупреди директорът на НЦЗПБ проф. д-р Тодор Кантарджиев.

Доста колеги станаха коноролози напоследък, но противоречието в говоренето от лекари е опасно за обществото, допълни проф. Кантарджиев. Той припомни, че за маските не бива да има каквито и да негативни настроения, тъй като тя е едно от най-големите ни оръжия срещу COVID-19.

Кантарджиев маска

"Най-важното в момента е контролът на мерките и убеждението на хората, че трябва да бъдат с маски. Никой не се е задушил, всички знаем, че не е приятно да я носим на носа си, но всички трябва да мислим за здравето на семейството, на околните. Като стои някой пред мен с маска на разстояние на 1,5 метра разбирам, че ме уважава и ме пази. Маската намалява доста възможността да се заразиш. Ако другият е болен и е с маска при един спокоен разговор трябва минимум 1 час да е срещу вас, за да се заразите", посочи професора. 

Проф. Кантарджиев добави, че е изключително важно, който е с очела да ги носи, тъй като често пъти заразяването става от очната лигавица. 

Той препоръча и всички трудови колективи и училища да се запазвят с бързи антигенни тестове, за да може да се контролира заболеваемостта. 

"В момента случаите са толкова много, че трябва се възприемат бързите антигенни тестове, които изследват материал от гърло и от носа. Тестовете навсякъде се правят от обучен персонал - лекар, сестра, фелдшер и санитар могат да го правят. Това е първият скрининг за коронавирус, струва около 20 лева. Трябва да се използва широко и да се хващат първите случаи и да се изолират. Не трябва да разчитаме само на 10-тината служители на РЗИ в областта.

Трябва БАБХ да започне да контролира да се носят маски, трябва да се спазват условия при приготвянето и пакетирането на храна за вкъщи. За пиците имаме микровълнови печки. Две минути микровълнова печка - няма коронавирус.  

Пътували ли сте скоро с градския транспорт? Никой не носи маска. 5 години повтарям, че трябва да се отварят прозорците, защото намаляват риска да се заразим. Не сме Швеция, много хора сме в автобуса. Трябва да има маски, хигиена и отворени прозорци доколкото можем да издържим", обясни експертът. 

"Антигенните тестове са най-актуални са доказване на коронавирус. Ако човек заразява, то този тест хваща. Не е чувствителен колкото PCR-а, но той става след един ден, а след време и повече, тъй като лабораториите се натоварват. Добре, че имаме 150 лаборатории, които правят PCR изследвания. Референтната лаборатория вчера е направила 414 теста, от които 161 са положителни. Това са 38,8%. Повече от всеки трети материал е това", посочи той. 

"Трябва да си луд да влезеш в бокса без маска. Маската ще ни спаси и от коронавирус. Най-важен е контрола и самоконтрола", завърши той. 

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft