Пухът в якето е станал на "бабуни" след изпиране? Няма проблем - ето как да го оправите:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
Пухът в якето е станал на "бабуни" след изпиране? Няма проблем - ето как да го оправите:
22408
Източник: apetiten.info
Пухът в якето е станал на "бабуни" след изпиране? Няма проблем - ето как да го оправите:

Пухенките са може би любимата ни зимна дреха - те са топли, удобни, обгръщат те меко и приятно, а и някои модели са ултра елегантни. Но, както всяка дреха, те също имат нужда от редовно почистване.

Ако вместо да занесете пухенката на химическо чистене сте решили да я изперете сами, то най-често резултатът е повреждане на пълнежа на якето - става на буци или "бабунки", което направо съсипва външния му вид.

пухенка

Но дори да сте допуснали тази грешка и пълнежът се е степал , не се отчайвайте и не бързайте да запратите дрехата на боклука! Има начин да я спасите - ето какво трябва да направите, за да върнете предишната му форма:

Основното тук е да не изпадате в паника, а веднага след изпиране да преминете към действия, вместо да чакате пухенката да изсъхне. Ето няколко изпитани метода :

1. В пералнята

Много често причината за слепването на пълнежа са праховете и геловете, които използваме по време на изпиране. Тези продукти лесно проникват в продукта, но много трудно се отмиват. Затова първо трябва да изплакнете якето няколко пъти в студена вода. След това е необходимо да го разтръскате внимателно.

пране на пухенка

Може да опитате и да го центрофугирате на високи обороти, като задължително поставите в барабана няколко топки за пране (или чисти тенис-топки), които да разбият пуха при центрофугирането. При това пробвате на поне 800 оборота!

2. Оставете да подействат законите на физиката

Ако сте изпрали пухеното яке през зимата, тогава го изнесете на студено на балкона и го оставете да замръзне. При многократно разклащане, замразеният пълнеж ще бъде много по-лесен за разпределяне.

3. Допотопният ръчен метод

тупалка

Друго нещо, което може да опитате, е да използвате най-обикновена тупалка за килими. Да, това е най-допотопният метод, но действа! Хубавичко "натупайте" якето, така че пухът вътре да се разпредели и бухне отново. Внимавайте само тупалката да е чиста и по нея да няма остри ръбове, които да повредят тъканта на якето.

Но дори и след тези манипулации могат да останат малки бучки. Можете да се отървете от тях с правилното изсушаване.

1. Необходимо е да окачите якето в банята. Вземете сешоар.

2. Сешоарът трябва да бъде включен на максимална мощност. Насочете въздушния поток към якето (направете го на малко разстояние, за да не изгорите тъканта). С другата ръка внимателно потупвайте якето. След изсушаване отново разтръскайте якето с главата надолу.

Ако решите да изпирете пухеното яке в пералня, тогава винаги следвайте тези правила:

пране в пералня

1. Пухенката не бива да се накисва

2. При пране изберете най-деликатния режим. Не в гореща вода!

3. Използвайте специален режим за пране на връхни дрехи, а ако нямате такъв - най-деликатния възможен режим на вашата пералня.

4. Използвайте специални прахове за пране на пухени якета. Ако не може да намерите такива в магазина, ползвайте който и да е течен препарат за деликатни тъкани (не сух!).

3. Хвърлете няколко тенис топки в барабана с якето или най-добре специални гумени топки за пране с шипове.

4. Изплакнете добре якето след изпиране.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft