Медът се счита за продукт, който може да се съхранява много дълго време и не се разваля.
Обикновено го съхраняваме някъде в кухненските си шкафове, чекмеджета или рафтове.
Оказва се обаче, че това не е най-доброто място за съхранение на мед .
Снимка: pixabay
Пчелар обясни къде е най-добре да се съхранява мед и наистина ли е вярно, че той е почти "неразрушим" продукт.
Правилното съхранение на храна е честа тема на разговор.
Постоянно показва, че съхраняваме някои продукти неправилно.
Следните храни най-често се съхраняват неправилно: плодове, зеленчуци, млечни продукти, хляб, подправки и олио.
Често се оказва, че нещо, което сме сложили в хладилника, изобщо не би трябвало да е там, а нещо, което сме оставили извън него, би трябвало да се съхранява в хладилник.
Снимка: pixabay
Това важи и за меда.
Предполагаме, че повечето хора съхраняват мед някъде в кухненски шкафове, чекмеджета или на рафтове.
Или на кухненския плот.
Но наистина ли това са най-добрите места за мед?
Снимка: pixabay
Къде да съхраняваме мед?
Пчелар обяснява кое място е най-добро за съхранение на мед .
Стайната температура не е много добра за съхранение на мед.
Най-добрата температура е под 18 градуса по Целзий и тази информация много често е посочена на етикетите.
Поради температурните условия за съхранение, медът не трябва да се съхранява в хладилник или в близост до източници на топлина, като радиатор или печка.
Следователно, този продукт е най-добре да се съхранява на сухи, хладни и сенчести места, като например килер или тъмен шкаф.
Снимка: pixabay
Плътно затворени стъклени буркани и порцеланови контейнери са подходящи контейнери за съхранение на този ценен продукт.
В случая с меда забравете за пластмасовите опаковки.
Може ли медът да се развали?
Медът се счита за продукт с дълъг срок на годност.
По принцип не се разваля.
Един добър, ценен продукт има много дълъг срок на годност.
Има две ситуации, в които медът може да се развали:
„Първата е, че пчеларят може да центрофугира меда твърде бързо и той ще съдържа повече вода, отколкото изискват стандартите, и следователно може да се развали чрез ферментация. Тогава се образува пяна отгоре и можете да усетите миризмата на алкохол“, обяснява той.
Втората ситуация се отнася до дългосрочното съхранение на мед и излагането му на топлина.
Снимка: pixabay
„След това в меда се произвежда вещество, наречено HMF или хидроксиметилфурфурал, което според някои изследвания е вредно за хората“, добавя той.
Как да разпознаем ферментиралия мед?
Правилно събраният и съхраняван мед не би трябвало да се разваля.
Ако обаче един от тези фактори не е изпълнен, продуктът губи стойността си или претърпява ферментация.
Ферментиралият мед е резултат от твърде ранното му събиране, както и от внасянето на влага и бактерии в него, например чрез загребване с облизана лъжица.
Как да разберем, че нещо не е наред с меда?
Процесът започва с промяна във вкуса, който под влияние на ферментацията придобива леко бирена нотка.
Цветът на меда също се променя и на повърхността му се появява нещо като пяна с аромат на мая.
Този мед е подходящ само за домашно приготвени тинктури.
Как да различим истинския мед от фалшивия
Снимка: pixabay
Пчеларите знаят най-добре как лесно да различат истинския домашен мед от фалшивия, който е далеч от истинския мед.
! Прост съвет
Можете да разберете дали медът е истински или фалшив още в магазина.
„Преди всичко е необходимо внимателно да се проучи етикетът.
Снимка: pixabay
Признаци на истински мед
Истинският мед също се различава от фалшивия мед по своите характеристики.
„Показател за автентичността на меда може да бъде и така наречената кристализация на меда в буркани – смесените цветни медове, рапичният, детелиновият или слънчогледовият мед кристализират много бързо, дори в рамките на няколко десетки дни или няколко седмици. Но бъдете внимателни, например акациевият мед кристализира много бавно, понякога това отнема до година“, каза ни пчеларят. Може би дори сте чували за въздушно мехурче в меда, което би трябвало да отличава автентичността му, но нашият експерт твърди нещо различно.
Снимка: pixabay
„Не бих се фокусирал твърде много върху движението на мехурчето в меда, защото то зависи много от съдържанието на вода в меда, а също и от околната температура – ако погледнете скоростта на движение на въздушното мехурче на същия мед през лятото, медът ще ви се стори твърде рядък, а обратното, през зимата на пазара ще ви се стори красиво гъст. Най-добрият съвет е да се доверите на вашия пчелар“, добави той.
Как трябва да изглежда?
„Акациевият мед е красиво бистър, почти прозрачен с много деликатен вкус. Рапичният мед, особено когато е в кремообразна форма, на пръв поглед изглежда почти като свинска мас, но има удивително деликатен, апетитен вкус. Слънчогледовият мед има оранжев цвят и леко пикантен послевкус. Горският и мановият мед имат отличителни вкусове, почти горчиви“, каза експерт пред „Добри новини“.
Избягвайте грешки при съхранение
Снимка: pixabay
Ако се притеснявате, че медът е придобил различен от първоначалния вкус, може би правите грешка при съхранението му. Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да се справите с този проблем.
„За да се запази вкусът и качеството на меда, е необходимо медът да се съхранява в добре затворен съд и на тъмно място. Кристализацията на меда е негово естествено свойство и белег за автентичността на меда. Ако се наложи да втечните меда отново, просто го потопете в топла водна баня“, казва опитният пчелар.
Успех!