Респект: 11 наши лекари направиха чудо и спасиха живота на жестоко нарязано дете

вход през zajenata.bg
За Жената
Инциденти
Респект: 11 наши лекари направиха чудо и спасиха живота на жестоко нарязано дете
7339
Респект: 11 наши лекари направиха чудо и спасиха живота на жестоко нарязано дете

11 лекари от 3 болници в Стара Загора с общи усилия успяха да спасят живота и ръката на 5-годишно дете. Малкият Георги от Казанлък вече е добре, след като стъкло прерязва артерия, сухожилия и нерви на дясната му ръка, посочва NOVA.
 
Преди седмица състоянието на 5-годишния Георги е критично, но днес усмивката отново грее на лицето му. Инцидентът се случил вкъщи, докато Георги играел със сестра си на криеница.
 
„Ударих се в едно стъкло и се порязах”, разказва Георги.
 
Детето получава изключително сериозна травма на ръката и е транспортирано в Стара Загора.
 
„Може да се опише като тежка травма, порезна, като парциална ампутация за съжаление през китката, дланта и предмишница, с неправилна форма, с много фрагментации на реновата площ и за съжаление доста тежко увредени основни структури на китката и ръката”, обясни д-р Павел Атанасов.
 
„На практика до коста бяха достигнали, като проникване отделните разрези, които, за съжаление, се бяха обединили в една обща рана”, обясни д-р Антон Елкин.

„Първото, което ни направи впечатление, че бяха много притеснени близките.

Уплашени. Раната кървеше, въпреки че я бяха превързали в Казанлък”, разказва д-р Иван Неделчев.
 
„Успяхме по някакъв начин да успокоим родителите”, допълва д-р Исам Ал Атар.
 
Детето е било с реална опасност за живота. Срязани са сухожилия и нерви на ръката, а заради срязана артерия е загубило и много кръв.
 
„Реално погледнато, детето беше в един хеморагичен шок. Той е шок, който се дължи на масивна кръвозагуба. Тъй като това е малко дете. Обемът изобщо на циркулиращата кръв в едно здраво дете не е голям, а при артериална травма имаме масивна кръвозагуба. Сама по себе си една такава кръвозагуба, може много бързо да коства живота на едно дете. Изобщо на всеки един човек”, обясни д-р Антон Елкин.
 
„При тази голяма травма, опасността беше на лице. За негово щастие направихме всичко необходимо, цял мултидисциплинарен екип, за което, малкият Георги днес е вкъщи с ръчичка жив и здрав”, обяснява д-р Павел Атанасов.
 
Събират се лекари от две болници. Координацията става изключително бързо и започват 5-часова операция.
 
„Всяка една такава операция е голямо предизвикателство. Анатомичните, физиологичните особености при децата, тъй като техният организъм е не напълно узрял има си специфика на всяка една интервенция като необходимост за провеждане. И колкото и да сме професионалисти винаги си има малко нотка на притеснение при всеки един от нас”, обяснява д-р Елкин.
 
„Съдовите структури са значително малки. Говорим за 2-3 милиметра съдове, които се работят под микроскопски контрол, много екзактно, бавно и всяка грешка би коствала голяма травма и загуба евентуално на крайника”, обяснява д-р Павел Атанасов.
 
На петия ден след инцидента, детето е изписано от отделението по „Съдова хирургия“ с възстановен 95% двигателен обем на ръката. А малчуганът коментира, че вече е приятел с лекарите.
 
„Много, много благодаря на лекарите, които ми спасиха ръката”, заявява Георги.

Дай твоята оценка:
3 от 8 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft