Седми случай на коронавирус

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравни Новини
Седми случай на коронавирус
4880
Източник: dariknews.bg
Седми случай на коронавирус

За седми случай на коронавирус предаде ген. Венцислав Мутафчийски.  Това е лекарка от столична болница, която е пътувала в чужбина и се е завърнала преди няколко дни с грипоподобни симптоми.

"Изобщо не се намира в тежко състояние", уточни още Мутафчийски.

"Това е жена, наша колежка, на 62 години. Тя не е контактувала с пациенти в България. За последен път е била на работа на 22 февруари. След тази дата е посетила два конгреса в Англия и Испания. Завърнала се е с грипоподобни симптоми. Тя е настанена в инфекциозната клиника на ВМА и не е в тежко състояние.", уточни ген. Мутафчийски. 

Почина жената с коронавирус в „Пирогов“

"Още от постъпването й са издирени контактните лица и те ще бъдат подложени на карантина и изследвания", заяви той.

"Не е ходила на работа, след като се е върнала от конгресите. Тя и в момента е в отпуск", каза ген. Мутафчийски, за да успокои, че тя не е имала никакъв досег нито с колеги, нито с пациенти. Последното посещение е на 22 февруари.

"Виждате, че имаме няколко гнезда, от които има доказана инфекция.  Само по себе си това говори за разпространеност на заболяването", призна шефът на кризисния щаб.

Шефът на ВМА призна за проблема с дихателните апарати, които са много необходими при усложненията от този вирус. Проблемът, по думите му, важи с пълна сила за цяла Европа.

"6 месеца е процедурата по обществената поръчка. Фирмите работят само по заявка , нямат на склад.

Това е едно от нещата, които се коментират в момента в Европа - липсата на индивидуални защитни средства, на достатъчно дихателни апарати и на доказано лечение. И наличие на процедури, които силно биха спънали поръчката", заяви проф. Мутафчийски.

Той допълни, че и на вчерашното конферетно заседание на ЕС е станало въпрос, че ЕК щяла да се опита да облекчи процедурите и европейските производители да произведат необходимите количества. "Това са неща, които не зависят от нас", каза шефът на щаба.

И оповести, че днес се е появил дарител, който иска да дари от 150 апарата нагоре. "Стискам му палци да ги намери", коментира началникът на ВМА.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft