Слънчевият септемврийски неделен ден на Женския пазар в София привлече много столичани, които се подготвят за зимата. Традиционната зимнина тази година ще бъде приготвяна в по-малки количества, а все повече хора залагат на замразяване на цели или нарязани чушки във фризера.
Червените чушки се продават на цена 2 лв/кг, а един от търговците предлага 2 килограма за 2 лв.
Сред подправките и листните зеленчуци: 3 връзки копър – 1,50 лв, 2 връзки зелен лук – 2 лв, 3 връзки магданоз – 1,50 лв, а 2 броя зелена салата струват 3 лв. Култивираните печурки са 7 лв/кг, а спанакът – 5 лв/кг.
Плодове като грозде без семки се предлагат за 1,99 лв/кг, прасковите варират между 1,55 и 3 лв/кг, нектарини – 1,50 лв/кг, сливи – 2 лв/кг, а горските боровинки достигат 18 лв/кг.
Какво купуват хората
Теменужка Тренева пазарува за зимнина и ще приготвя чушки за пълнене, както и домати и нарязани чушки в буркани. Тя обясни: „Почиствам ги и ги посолявам отвън и отвътре, стоят една нощ, а на другата сутрин ги измивам и ги слагам в пликчета във фризера.“
Цветанка Симидчийска пазарува по-малко количества тази година, защото цените ѝ се струват високи. Тя също често посещава пазарите в Перник, където продуктите са по-евтини.
Иван, който редовно купува плодове и зеленчуци за зимата, също намалява количествата. „Слагаме ги в пликчета във фризера. Чушки и боровинки сме взели, но все по-малко при тези цени“, сподели той.
Някои пазаруващи предпочитат да не правят зимнина изобщо. „Зимнина вече не правя, защото има целогодишно. Защо да правиш? Нонстоп има от Гърция и Турция. По-евтино ми излиза така“, каза Десислава, редовна посетителка на Женския пазар.