Стана ясно кога и как ще можем да се тестваме за коронавирус

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравни Новини
Стана ясно кога и как ще можем да се тестваме за коронавирус
1954
Стана ясно кога и как ще можем да се тестваме за коронавирус

Ето как, кога и къде ще може да се тестваме за вируса и колко ще ни струва?

Заради разпространението на коронавируса в България, въведеното извънредно положение, ограничаването на свободното движение, прогнозирания пик на брой заразени около великденските празници, статистиката, че 80% от заразените "изкарват" вируса без или с много леки симптоми и на фона на споровете между щаб и медицински експерти за масово тестване и как то би било възможно все повече хора се чудят как да проверят дали са (били) болни. "Дневник" обобщава отговорите на основните въпроси:

 

Как се тества за коронавирус?

За коронавирус се тества с PCR метод (полимеразна верижна реакция), като за целта се взема проба от нос, гърло или храчка.

Според експертите неговите резултати са най-надеждни. Този вид тестове са препоръчани и от Световната здравна организация (СЗО). Резултатите от тях излизат до 48 часа след като е взета пробата. Според доц. Атанас Мангъров, който е инфекционист, ако пробата не е взета правилно, например ако не е от достатъчно дълбоко в гърлото, "PCR-ът няма да открие нищо".

 

За коронавирус се изследва и с имунофлуоресцентен тест за антиген, който също доказва съществуването на коронавируса в проба от гърлото. "Това е също бърз тест, който става за 10-15 минути и се използва основно за скрининг. Подобно на РСR тестовете с него се доказва, че болният отделя вируса и е заразен. Тези тестове у нас почти не се използват, защото няма необходим допълнителен уред", обяснява доц. Мангъров.

За коронавирус се изследва и с тест за антитела - за този вид тест се взема кръвна проба. Това изследване стана популярно като "бърз тест", защото резултатите излизат от няколко минути до няколко часа. Едните антитела, които се изследват, са имуноглобулин M (IgM) - ако ги има, означава, че инфекцията е от скоро. Другите антитела, които се изследват, са имуноглобулин G (IgG) - ако ги има, означава, че инфекцията е прекарана и човекът е оздравял. Ако има и двете (IgM и IgG), означава, че инфекцията е с давност 10 - 25 дни.


 

Трябва ли да имам симптоми, за да се тествам?

Теоретично всеки човек може да се изследва за коронавирус. Не всеки, който е заразен, проявява симптоми. Но макар и да няма симптоми, заразеният човек може да отделя вируса и да зарази други хора.

От Института за инфекциозни заболявания "Роберт Кох" в Германия (там институтът е източник на официална информация за коронавируса) в секцията "Често задавани въпроси" пишат, че лабораторна диагностика трябва да се прави само в случаи на признаци на заболяване. Ако човек е здрав, но все още се намира в инкубационния период (който може да продължи до 14 дни), това е периодът от заразяването до проявата на първите клинични симптоми, отрицателен резултат за коронавирус не е показателен - той не предвижда дали човек ще се разболее или не. Не на последно място, тестването на хора без симптоми натоварва излишно капацитета на лабораториите.

 

Най-грубо обяснено, има три етапа при коронавируса: заразяване (моментът на заразяване най-често е неизвестен), отделяне на вируса (тоест човек може да зарази и други и това става най-малко 4-5 дни след като самият той се е заразил) и (ако ги има) клинични симптоми.

 

Най-честите симптоми за коронавирус са температура, кашлица и задух. Сред по-редките са диария и болки в мускулите.

От щаба за коронавируса препоръчват настоятелно, че хората, които се съмняват, че са заразени с COVID-19, трябва да се обадят (не да отидат директно в кабинета) на личния си лекар, който евентуално да ги насочи към Спешна помощ. Въпроси по телефона могат да се задават и на министерството на здравеопазването.

 

Да изчакам ли пика на заразата в България, за да се тествам?

Известна е препоръката да се изследват хора със симптоми и това не зависи от етапа на развитието на пандемията в страната. Хора без симптоми може да са носители на коронавирус и да заразяват други, затова в България и света са предприети мерки за дистанция и социална изолация.

 

Отрицателен тест по PCR метода може да означава, че вирусът не съществува в организма, но това не е гаранция, че човек няма да се разболее в бъдеще.

 

Първоначални проучвания показват, че пациенти, които са изкарали инфекцията SARS-CoV-2 (която причинява заболяването COVID-19), развиват специфични антитела, обобщават от Института за инфекциозни заболявания "Роберт Кох" в Германия. Заради изследвания върху макак резус (вид маймуни) и предишен опит с коронавируси експерти смятат, че при излекувани от болестта рискът от повторна инфекция е много малък. В същото време е неясно колко устойчив и продължителен е този имунитет, но опитът с коронавирусните инфекции (SARS и MERS) показват, че може да издържи до три години.

 

Къде се правят тестове за коронавирус?

В (частни) болници и частни лаборатории. Резултатите от изследвани проби, които всяка сутрин представя оперативният щаб за коронавируса, са от четири лаборатории: във Военномедицинска академия (ВМА), Националната референтна лаборатория към Националния център по заразни и паразитни болести, в "Света Марина" - Варна, и в УМБАЛ "Проф. д-р Ст. Киркович" - Стара Загора.

 

Но това не означава, че всеки може да отиде до някое от тези места и да поиска да бъде изследван. Пробите до четирите лаборатории достигат, ако отговаряте на комбинация от обстоятелства: ако сте се върнали от рискова държава и/или сте били контактни (и посочени като контактни на Регионалната здравна инспекция) с доказано заразен с COVID-19 човек и/или имате симптоми на коронавирус.

Ако не отговаряте на критериите на "официалния път" за безплатно изследване, може да се тествате за собствена сметка в някоя от частните болници и лаборатории. Съмнителните резултати се изпращат в Националната референтна лаборатория.

 

"Софиямед" и "Токуда" вече обявиха, че предлагат тестове с PCR метода, като и двете болници посочват, че е препоръчително пациентите да имат симптоми. "Важно е да се знае, че изследването на безсимптомни пациенти е вероятно да даде отрицателен резултат, дори и при налична инфекция, защото в началото на заболяването броят на вирусните частици може да е недостатъчен", пишат от "Токуда". От "Софиямед" твърдят, че резултатите им излизат до 36 часа след вземането на пробата в зависимост от натоварването на лабораторията, като цената на изследването е 130 лв.

 

В "Токуда" правят и от т.нар. бързи тестове за откриване на антитела, като посочват, че за тях трябва да са минали 2-3 седмици от заболяването, защото иначе тестът може да е фалшиво отрицателен. В "Токуда" тестване по PCR метода струва 130 лв., а кръвният тест струва 30 лв. "Желателно е тестваните пациенти да носят лични предпазни средства", съветват от "Токуда".

 

Частната лаборатория "Цибалаб" също предлага изследване по PCR метода, като уточняват, че за този тест материали се вземат само в една от манипулационните им. Цената е 120 лв. Проба за кръвен тест може да се взема на повече места, като резултатът излиза до края на деня. Цената е 26 лв.

 

Частната лаборатория "Рамус" също прави тестове за коронавирус в 14 града в страната. Тя предлагат пакет за изследване на коронавирус чрез PCR метода с включено тестване за грип А и Б. Цената е 120 лв. Тестът само чрез PCR метода е 100 лв.

 

Лаборатория "Лина" правят тестове за коронавирус в Бургас по PCR метода (120 лв.), а с "бързите тестове" на антитела изследвания се правят и във Варна и в Ямбол (28 лв.).

 

Тъй като в България има около 400 лаборатории (числото каза проф. Тодор Кантарджиев, който е директор на Националния център по заразни и паразитни болести, по време на брифинг на оперативния щаб), вариант е всеки да провери дали да избраната от него/нея лаборатория прави тестове за коронавирус и да се информира за условията.

 

В последните дни предложения за тестване за коронавирус се появиха и в платформите, които предлагат продукти и услуги с отстъпка.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft