ТОВА е единствената маска, която наистина пази от COVID-19:

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравни Новини
ТОВА е единствената маска, която наистина пази от COVID-19:
2570
Източник: actualno.com
ТОВА е единствената маска, която наистина пази от COVID-19:

Вече е ясно - маските ще останат в ежедневието ни още дълго време, поне докато пандемията от новия коронавирус не отмине в цял свят. Широкото използване на защитни маски отприщи една цяла нова индустрия по производството им, а материалите и дизайните на маските против вируси варират в големи граници.

Знаем ли обаче коя маска е ефективна и коя - не срещу COVID-19 ? Оказва се, че маските за лице , изработени от естествена коприна , могат ефективно да предпазват от Covid-19.

До това заключение стигнаха учени от Калифорнийския университет в Ривърсайд, чиито резултати са публикувани в научното списание PLOS ONE.

копринена маска

„Пашкулите от копринени буби, отглеждани в екологични условия, позволяват да се получи коприна с антимикробни свойства, които могат да заловят и неутрализират бактерии и вируси по време на дишането. Нашето проучване показа, че медта, съдържаща се в коприната, е добър дезинфектант, самата коприна не се мокри и е дишаща“, казва авторът на изследването, доцент в Калифорнийския университет, Патрик Гера, съобщи агенция Фокус.

„За разлика от памука, който абсорбира влагата като гъба и престава да изпълнява защитни функции след 30-40 минути след началото на употреба, коприната „диша“ през цялото време на употреба, тъй като влагата, която попадне на повърхността на копринената маска, веднага изсъхва“, отбелязва Гера.

Сравнение с други материали

В лабораторията на Университета на Калифорния в Ривърсайд изследователите тестваха маски за лице, изработени от памук, полиестерни влакна и няколко вида естествена коприна.
Учените са установили, че копринената тъкан е няколко пъти по-ефективна от използваните в момента памучни и вискозни тъкани при масовото производство на защитни маски, тъй като тя не абсорбира влагата със съдържащите се в нея патогени.

„Коронавирусът се предава чрез въздушни капчици - обяснява ученият - Слоевете коприна задържат влагата и предотвратяват вдишването на вируси, а също така не натрупват вода на повърхността си, за разлика от памука и вискозата. В момента изследователите изучават въпроса колко дълго коронавирусът остава активен на повърхността на копринени маски и други материали, което е важно при определяне на продължителността на тяхното използване при работа в райони, където се намират пациенти с COVID-19.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft