Рецептата открихме в един от кулинарните канали в YouTube, където можете да намерите различни интересни рецепти от времето на Югославия. Оригиналното име на сладкиша е Торта Бяла Снежинка , а всички от този период със сигурност помнят вкуса му.
Торта Бяла Снежинка
Продукти:
За блата:
- 7 белтъка
 - 1 яйце
 - 7 супени лъжици захар
 - 7 супени лъжици брашно
 - 3 супени лъжици хладка вода
 
За крема:
- 7 жълтъка
 - 7 супени лъжици захар
 - 6 супени лъжици брашно
 - 1 супена лъжица нишесте
 - 800 мл прясно мляко
 - 250 г маргарин или масло
 
За сиропиране:
- 100 мл прясно мляко
 - 1-2 супени лъжици ром
 
За украса:
- бита сметана
 - настърган черен шоколад
 
Приготвяне:
Първо се разделят белтъците и жълтъците. Белтъците и захарта се разбиват на твърд сняг. След това постепенно добавете брашното, хладката вода и едно цяло яйце.

Снимка: youtube
Изсипете сместа във форма за печене и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса.
Може да регулирате температурата според вашата фурна и да проверявате с клечка за зъби дали е изпечено. Блатът трябва да остане светъл на цвят.
Кремът ще приготвите, като разбиете жълтъците в прясното мляко, добавите брашното, захарта и нишестето. Разбъркайте добре, така че да няма бучки, и сложете на умерен огън. Когато сместа стане гъста, оставете за кратко да се охлади и добавете маргарина/маслото, което предварително е размекнато.

Снимка: youtube

Снимка: youtube
Блатът се залива с млякото и рома и когато кората се напои, се намазва с охладения крем.

Снимка: youtube

Снимка: youtube
След това разбийте сметаната, намажете върху крема и поръсете с настърган черен шоколад.

Снимка: youtube

Снимка: youtube
Да ви е сладко!

Снимка: youtube

                                            
                                        




                                        
                                        
                                        
                                        







