Яйцата се смятат за суперхрана от десетилетия – те са пълни с протеини, здравословни мазнини, витамини и минерали. Идеални са за закуска, поддържат имунитета, изграждат мускули и са особено популярни сред спортистите и любителите на здравословното хранене.
Джошуа Алард, 25-годишен мъж от Оклахома Сити, решил да изпробва границите на тялото си. В продължение на пет дни той ял само яйца - по 30 яйца на ден. Общо: 150 яйца за пет дни! Той заснел цялото предизвикателство за своя YouTube канал в средата на юни.
Той разпределял яйцата на пет хранения на ден, по шест броя всяко, без допълнителни въглехидрати. Тялото му много бързо навлизало в състояние на кетоза - диета с високо съдържание на мазнини, ниско съдържание на протеини, почти никаква захар. Въпреки че се е опитвал да се придържа към 30 яйца на ден, той признава, че тялото е искало повече храна - може би заради калорийния дефицит, а може би, както шеговито казва, „защото тялото си е мислело, че се готви за зимен сън, като мечка“.
Той обаче твърди, че сънят му е бил дълбок, тялото му е било отпуснато, а енергията му е спаднала едва вечер. „Бях по-спокоен от обикновено и визуално се разделих наполовина“, казва Джошуа.
Дори днес той редовно яде яйца, но разбира се - в по-нормални количества.
„Обичам ги. Те имат всичко, от което тялото се нуждае - добри мазнини, които поддържат хормоните, протеини и аминокиселини за мускули, кожа, коса... Това е пълноценна храна.“
Въпреки това, това предизвикателство не се препоръчва на никого да се опитва без експертно наблюдение. Той казва, че по време на експеримента е усетил най-силно липсата на креатин - съединение от червено месо и риба, което помага на мускулите и мозъка. Съветва вегетарианците да ядат повече сладки картофи и ягоди.
Лекари: Яйца да, но с мярка!
Диетологът и професор Томас Сандърс от Кингс Колидж в Лондон предупреждава, че този вид диета може да има сериозни последици. Според неговите оценки, 30 яйца на ден означават около 2000 калории, 195 грама протеини и 135 грама мазнини – включително много наситени мазнини и холестерол.
„За повечето хора холестеролът от храната няма да причини сериозни проблеми. Но за тези с генетична предразположеност той може значително да повиши нивото на лошия LDL холестерол“, обяснява той.
И именно повишеният LDL е един от основните рискови фактори за сърдечни заболявания, инфаркт и инсулт.