Унгарският кекс с орехи изумява света вече 25 години! Тази плънка е просто фантастична:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Унгарският кекс с орехи изумява света вече 25 години! Тази плънка е просто фантастична:
Унгарският кекс с орехи изумява света вече 25 години! Тази плънка е просто фантастична:
5184
Източник: За Жената
Унгарският кекс с орехи изумява света вече 25 години! Тази плънка е просто фантастична:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Унгарската кухня е известна не само с пикантните си ястия, но и с изключително вкусните си десерти .

Едно такова съкровище е  Унгарският кекс с орехи  – десерт, който съчетава меко маслено тесто, ароматни ядки и плодов мармалад в перфектна хармония от вкусове.

Тази торта има пластова структура – ​​три тънки листа тесто и два слоя пълнеж от орехи и ябълки, които при изпичане създават сочен, но твърд разрез.

Идеален е с кафе или като празнична торта за семейно събиране.

унгарски орехов кекс

Снимка: TikTok

Ето и необходимите продукти:

Унгарски кекс с орехи

Продукти:

За пълнежа с ядки:

  • 200 г орехи (печени и нарязани)
  • 100 г кристална захар
  • 2 белтъка
  • 2–3 супени лъжици мармалад (за предпочитане кайсиев, ябълков или сливов)

За тестото:

  • 150 г разтопено масло
  • 100 г пудра захар
  • 1 яйчен жълтък
  • 8 г ванилова захар
  • 100 г заквасена сметана или гъсто бяло кисело мляко (стайна температура)
  • 350–380 г обикновено брашно
  • 10 г бакпулвер

Приготвяне:

Запечете орехите на сухо в тиган или фурна, докато заухаят (около 5-7 минути). След като изстинат, ги нарежете на ситно.

В купа ги смесете със захарта, белтъците и мармалада.

Плънката трябва да е гъста, лъскава и леко лепкава.

орехи със захар

Снимка: TikTok

В купа смесете разтопеното масло, пудрата захар, жълтъка, ваниловата захар и заквасената сметана (или киселото мляко). Постепенно добавете брашното, смесено с бакпулвера. Замесете меко, нелепнещо тесто, което може лесно да се оформя. Ако е твърде меко, добавете още малко брашно.

масло с миксер

Снимка: TikTok

сметана в маслото

Снимка: TikTok

Увийте готовото тесто в стреч фолио и го оставете в хладилник за около 30 минути, за да стегне.

маслено тесто

Снимка: TikTok

Разделете тестото на три части, едната от които трябва да е малко по-голяма - то ще е дъното на сладкиша.

тесто на три

Снимка: TikTok

Разточете първата част и я поставете в кръгла форма с диаметър 22 см . Леко поръсете дъното с брашно.

Разпределете половината от ореховия пълнеж равномерно върху тестото.

орехи върху тестото

Снимка: TikTok

Разточете втората част от тестото, поставете я върху плънката и притиснете леко по краищата.

Отново разпределете останалия пълнеж и покрийте с последния слой тесто. Запечатайте краищата.

тестен сладкиш

Снимка: TikTok

Намажете повърхността на кекса с разбития жълтък и направете фини шарки с вилица, на вкус.

шарки тесто

Снимка: TikTok

Печете в предварително загрята фурна на 180°C за около 40-45 минути , докато тестото стане златистокафяво.

златист сладкиш

Снимка: TikTok

След изпичане оставете кекса да се охлади напълно във формата, за да се съберат добре слоевете и кексът да може лесно да се нарязва.

парче унгарски кекс

Снимка: TikTok

Можете да добавите ситно настъргана ябълка към ядковия пълнеж за по-свеж вкус – ето защо кексът често се нарича „almás-diós sütemény“ (ябълково-ядков кекс) в Унгария.

орехов кекс

Снимка: TikTok

Ако искате по-изразен аромат, добавете малко канела или ром.

Сладкишът е най-вкусен на следващия ден – когато всички слоеве са свързани.

парче унгарски кекс

Снимка: TikTok

Пожелаваме ви добър апетит! :-)

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft