Учени алармират: Това са пренебрегваните симптоми за рак на ларинкса

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравни Новини
Учени алармират: Това са пренебрегваните симптоми за рак на ларинкса
1786
Учени алармират: Това са пренебрегваните симптоми за рак на ларинкса

Всяка една година повече от 1700 души заболяват от рак на ларинкса и 80% от тях са мъже. Напоследък броят им се е увеличил с 30 процента, като тютюнопушенето и алкохола са сред основните причинители.

 

Мнозина пренебрегват този симптом на рак на устата

Състоянието е по-често при хора над 60-годишна възраст и около четири пъти по-често при мъжете, отколкото при жените.

Не е ясно какво точно причинява рак на ларинкса, но рискът се увеличава от тютюнопушенето, редовното пиене на големи количества алкохол, фамилна анамнеза за рак на главата и шията, нездравословна диета или излагане на определени химикали и вещества, като азбест и въглищен прах.

Основните симптоми включват: промяна в гласа ви, като звучене на дрезгав глас, болка или затруднение при преглъщане, бучка или подуване на шията, продължителна кашлица, упорито болки в гърлото или болки в ушите и при тежки случаи на затруднено дишане.

Някои хора също могат да изпитват лош дъх, задух, висок хриптене при дишане, необяснима загуба на тегло или умора.

 

Тази напитка забавя растежа на раковите клетки

Ново проучване обаче показва, че пациентите, които посещават лекарите си с продължително възпалено гърло, трябва да се изследват за рак на ларинкса. Болки в гърлото, съчетани с недостиг на въздух, проблеми с преглъщането или болки в ушите, са по-голям предупредителен знак за рак на ларинкса, отколкото само дрезгавият глас, посочват резултатите от нови изследвания.

Проучване на повече от 800 пациенти, диагностицирани с рак на ларинкса, установява, че има повече от пет процента риск от рак, когато тези симптоми се проявяват, в сравнение с 2,7% само за дрезгав глас.

Насоките на Националния институт за здраве и върхови постижения (Ница) понастоящем препоръчват изследване за продължителна дрезгавост или необяснима бучка на шията. Но констатациите от Университета в Ексетър дават по-добра представа за комбинациите от симптоми, които лекарите трябва да внимават под внимание, когато решават кой трябва да бъде изследван за рак.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft