Фантастични домашни солетки-гризинки: От 1 доза излиза количество като за щедра почерпка, а са елементарни и евтини

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Фантастични домашни солетки-гризинки: От 1 доза излиза количество като за щедра почерпка, а са елементарни и евтини
Фантастични домашни солетки-гризинки: От 1 доза излиза количество като за щедра почерпка, а са...
3524
Източник: За Жената
Фантастични домашни солетки-гризинки: От 1 доза излиза количество като за щедра почерпка, а са елементарни и евтини
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Фантастични домашни солетки-гризинки - хрупкава наслада за цялото семейство!

Ако търсите перфектната рецепта за соленки (при това постни), които ще зарадват сетивата ви, тогава тези солени пръчици със семена са правилният избор!

Рецептата предлага фантастична комбинация от меко тесто и хрупкава текстура, обогатена с аромата на различни семена.

Тези пръчици са идеални за наслада с приятели, като предястие с бира или просто като вкусна закуска през целия ден.

Пригответе ги и се отдайте на удоволствието – гарантирано ще се превърнат в любимата ви рецепта!

домашни солети

Снимка: YouTube

Фантастични домашни солетки-гризинки

Продукти:

  • 300 мл вода
  • 1 супена лъжица захар
  • Сусамови и други семена по ваш избор (ленени, слънчогледови, тиквени…)
  • 50 мл олио
  • 30 г прясна мая
  •  400 – 500 г брашно
  • 100 г маргарин (може и масло, за непостен вариант, или смес от свинска мас и масло)

Начин на приготвяне:

Натрошете около 30 г прясна мая с малко хладка вода и една супена лъжица захар. Разбъркайте добре, за да се разтвори маята, след което добавете 50 мл олио и останалата хладка вода.

Постепенно добавете брашното, солта и разбъркайте с лъжица, докато получите средно меко тесто.

Довършете месенето на ръка, докато тестото стане еластично. След това го върнете в чиста купа и го покрийте със стреч фолио и кърпа.

тесто под фолио

Снимка: YouTube

Оставете да престои половин час, за да се активира маята и тестото да удвои обема си.

втасало тесто

Снимка: YouTube

Върху набрашнена повърхност разточете тестото с набрашнена точилка. Оформете правоъгълна кора с дебелина около 2,5 см. Разрежете кората наполовина, за да получите две продълговати правоъгълни кори.

кора с масло

Снимка: YouTube

Намажете горната част на кората с малко омекнал маргарин (масло), за да стане мека.

Сгънете корите една върху друга, след което ги разрежете отново наполовина (на два квадрата).

сгъване тесто

Снимка: YouTube

Сгънете ги и намажете маргарин между тях. Притиснете леко сгънатото тесто отгоре с точилка, след което го разрежете и сгънете отново.

тесто с маргарин

Снимка: YouTube

Накрая внимателно и бавно разточете правоъгълна кора (сгъването създава ефект на бутер тесто). Намажете получената кора с кетчуп и поръсете обилно със семена отгоре, за да покриете цялата повърхност.

тесто с кетчуп

Снимка: YouTube

тесто със семена

Снимка: YouTube

(Ще ви трябват около 50 г сусамови семена, малко ленено семе и семена по ваш избор). Разрежете кората наполовина, за да улесните рязането на лентичките, след което изрежете тънки лентички с желаната от вас ширина, увийте ги леко на спирала и ги подредете върху тава за печене, покрита с хартия за печене.

ленти тесто

Снимка: YouTube

тесто спирали

Снимка: YouTube

Печете така приготвените пръчици със семена в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 20 минути, докато покафенеят приятно.

тава със соленки

Снимка: YouTube

изпечени соленки

Снимка: YouTube

Да ви е сладко!

соленки спирали

Снимка: YouTube

хрупкави соленки

Снимка: YouTube

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft