Финансова новина, която ще повлияе на повечето българи

вход през zajenata.bg
За Жената
Любопитно
Финансова новина, която ще повлияе на повечето българи
897
Финансова новина, която ще повлияе на повечето българи

Скачат таксите, които плащаме на банките. Процесът по промяната на тарифите вече е в ход и ще продължи и в следващите месеци, уточнява Нова телевизия.

Най-ниската такса за това, че имаме разплащателна сметка поскъпва с между 50 стотинки и 1,50 лв. в зависимост от банката. Така петте най-големи банки ще ни удържат месечно между 3 и 4 лева. Да преведем пари също ще ни струва повече. Ако искаме да изпратим сума към сметка в друга банка, вече ще ни струва минимум 2,50 лв. Можем да платим по-малко само през електронно банкиране.

Отдавна в банката се плаща и броенето на стотинки. Ако искате да ви кажат колко са монетите ви, например, в една от най-големите банки, досега струваше 3% от сумата - сега и тази услуга поскъпва на минимум 1 лев. Банкова сметка, карта, превод и след тях такса - нищо извънредно, особено когато банките информират клиентите си. Според експерти банките увеличават най-масовите такси, за да компенсират загуби от нови европейски правила, които ще влязат в сила до месеци.

Изискванията ще задължат банките при плащане от България към която и да е страна от Европейския съюз да прилагат по-ниски такси. „Ако в момента е между 20-30 евро, то по новия регламент тази такса не може да бъде повече от 3 до 5 лева”, обясни Десислава Николова. Специалистите си обясняват поскъпването на таксите при някои банки с и с друго.

„По този начин се стимулира използването на алтернативи канали на банкиране, като интернет банкирането. По този начин има и по-малко посещения в клоновете”, добави Николова. Голяма част от банките имат символични такси за онлайн услугите си, особено ако парите се движат в същата банка. До края на годината, според прогнозите на експертите, освен таксите - не се очакват значими движения по лихвите - нито за кредитите, нито за депозитите.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft