Този тъмен, кехлибарен мед има отличителен аромат и лека горчивина, която „усеща изтръпване“ в гърлото.
В турския Черноморски регион и планинската част на Непал има мед с почти митична репутация - „дели бал“, което буквално означава „луд мед“. Пчелите го произвеждат от цветовете на лилавия рододендрон, растение, чийто нектар съдържа естествен токсин, наречен рододендрон.
Само една супена лъжица може да предизвика лек седативен ефект, но ако прекалите, лесно можете да се озовете в болница.
Този тъмен, кехлибарен мед има отличителен аромат и лека горчивина, която „усеща изтръпване“ в гърлото.
Един кошер съдържа до 60 кг нектар. Годишно се събират около десет тона, но цената е висока. Всеки сезон двама или трима берачи умират от падания или хиляда ужилвания. Медът отива главно в Китай и Япония като афродизиак, докато на черния пазар в Катманду килограм достига цена от 350 евро.
Една чаена лъжичка на гладно, изпита с топла вода с джинджифил, е това, което местните наричат „рекреационна“ доза. След около час настъпва еуфория, мускулите се отпускат, кръвното налягане спада и пулсът се ускорява. Турците го използват от векове за болки в гърлото, кашлица и стомашни язви, смесвайки го с масло и ядки за закуска.














