Шефката на БАН сподели кога да се готвим за втора вълна Ковид- 19

вход през zajenata.bg
За Жената
Любопитно
Шефката на БАН сподели кога да се готвим за втора вълна Ковид- 19
2230
Шефката на БАН сподели кога да се готвим за втора вълна Ковид- 19

Все още няма втора вълна. Тя сигурно ще се случи през октомври и зимните месеци, когато коронавирусната вълна ще се смеси с грипната.

Това заяви в ефира на Нова телевизия доц. д-р Пенка Петрова, директор на Института по микробиология към БАН "Вече обаче имаме много по-добри лекарства.

Едно от тях е ремдесивир. Доказа се, че това лекарство намалява смъртността до 60% при тежките случаи. Това е вълшебна инжекция или по-скоро 5 инжекции, защото от толкова е курсът на лечение", каза тя. "Това лекарство трябва да се прилага, когато хората са интубирани. Само при тежки случаи.

 

Има странични ефекти - повръщане, стомашни смущения и т.н. Ако може да се избягва до последно е добре", добави Петрова. По думите ѝ медикаментът е много скъп и трудно се синтезира. "Природните съставки се оказват по-надеждни срещу К-19. Единственото предложение за България не беше финансирано. Работата сега по проектите срещу К-19 са замразени.

Продължаваме да разработваме ваксина, но със средства от института "Пастьор" и отново българско изследване ще спомогне за чуждо", каза доцентът. "Русия винаги е имала голям опит в изработването на ваксини и затова обикновено се има доверие към работата на научните им работници. Тя обаче е тествана все още върху много малък брой хора", каза тя. По думите ѝ, ако все пак отново ни се отпусне финансиране, до две години може да имаме ваксина.

"Разхлабените мерки доведоха до повечето случаи на заразени, но е нормално те да бъдат разхлабени. Мисля, че всеки трябва да е разумен сам по себе си, да спазва дистанция и да слага маска", завърши Петрова.
 

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft