Шефът на Катедрата по хигиена в Медицинския университет-Това е най-големият враг на коронавируса-Пука го като мехур!

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравни Новини
Шефът на Катедрата по хигиена в Медицинския университет-Това е най-големият враг на коронавируса-Пука го като мехур!
2137
Шефът на Катедрата по хигиена в Медицинския университет-Това е най-големият враг на коронавируса-Пука го като мехур!

Сапунът е най-големият враг на коронавируса. Това сподели шефът на Катедрата по хигиена в Медицинския университет професор Емил Воденичаров.

Той обясни, че той пука молекулите на вируса като мехур. 

"Търговският сапун, който се продава широко, има обилие на синтетични амфифилии, които са мазнини и много наподобяват строежа на мазнините на обвивката на вируса.

Тези мазнини на обвивката на вируса контролират какво влиза и какво излиза от този вирус. При среща с амфифилиите, те ги приемат за себеподобни и ги пропускат да влязат. Влизайки вътре във вируса, едната теория включва дезинфекционните свойства, тези амфифилии, мазнини, а другата теория - е че променят отношението между белтъци, мазнини и РНК. Влизайки, тези амфифилии повишават вътрешното налягане във вируса и подобно на сапунен мехур, в даден момент еластичността на тази обвивка се преодолява и се пръска ", обясни експертът.  

Според проф. Воденичаров е много важно да правим дезинфекция два пъти на ден - в началото и в края. Препоръча на хората по селата да се снабдят с хлорна вар. "Това е старо изпитано средство, което е много ефективно. "Един килограм се разтваря в 10 литра вода и се поставя на тъмно за 24 часа да стои. Разбърква се, 3 литра от този концентрат се смесват с 3 литра и половина вода и се получава дезинфекционен разтвор",  заяви експертът пред БНТ. 

"Входните врати при заразата са очната лигавица, носоглътката и устата.  85 до 90% от заразяването с коронавирус се дължи на замърсени ръце. Това е главният виновник и затова от голямо значение е ползването на лични предпазни средства - маски и предпазни очила и шлемове", обясни той.  

Проф. Воденичаров препоръча зеленчуците и плодовете да се продават опаковани, за да няма пряк контакт със заразени. "Няма нужда да миете краставиците, например, защото така или иначе ги белим", обясни експертът. 

Другият съвет на Воденичаров е пресните храни да се оставят да престоят поне 24 часа в къщи преди да се консумират, защото така се намаляват рисковете върху тях да останали преживели корона вируси.  

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft