Да посрещнем новия сезон здрави

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Извор на Здраве
Да посрещнем новия сезон здрави
48912
Да посрещнем новия сезон здрави

Колкото и да не ни се иска, август напусна дните ни, а заедно с него ни напуска и онзи специфичен солен вкус на летен бриз и на безкрайни нощи с музикално оформление на тържествуващи щурчета. Вкопчваме се в последните възможности за почивка, които топлите дни ни подаряват със затворени очи за приближаващата есен.

А магазините вече предлагат оферти за първия учебен ден и съвсем нетактично напомнят за края на лятото.

 

И все пак – ако това беше лято като „лято“ и септември, като „септември“ – може би всичко щеше да изглежда по-малко трагично. Но за съжаление, тази година нищо не е каквото е било и всичко е с надвисналата сянка на вируса.

Това добавя към иначе огромното неудовлетворение от края на лятото и цяла кошница с допълнителни страхове – „дали вирусът ще се разгърне с нова мощ през есента“, „дали ще дойдат нови щамове вируси“„дали децата ще започнат изобщо училище“, „дали ще имаме работа и ще се справяме финансово“, „дали ще ни затворят по домовете“, „дали ще се опазя здрава – себе си и най-близките си хора“.

 

Със сигурност знам, че ако съм здрава и че ако близките ми са здрави, някак ще се справим с всичко останало.

 

Обикновено, когато човек е здрав, той не мисли за своето здраве, нито за това как да го поддържа, нито за това как да не товари тялото си и да му спести редица евентуални проблеми. Но може би точно сега е време да обърнем по-специално внимание на това съвършено творение – нашата собствена имунна система.

 

Имунната система е първата бариера срещу навлизането на патогенни организми в тялото ни. Тя се бори, както с външните, така и с вътрешните изменения на клетките и тяхното заболяване. Благодарение на нейната защита, ние се чувстваме здрави и в добра кондиция.

Клетките на имунната ни система са около 2 трилиона - цяла армия защитници, които постоянно пазят здравето ни. Ако настъпи пробив и инфекцията все пак успее да “се вмъкне” в организма, имунната ни система изработва един милион нови клетки на секундата. Но всъщност имунитетът унищожава врага не толкова с броя на клетките си, а по-скоро с уменията си.

 

Общото тегло на имунните клетки и органи е не повече от килограм, а ефикасността от работата на имунната система е фантастична. Наведнъж тя може да обезвреди 42 милиона “чужди” клетки. Толкова са различните микроорганизми, които попадат в организма ни само при една целувка. Всички клетки от имунната система са свързани помежду си със собствена информационна мрежа. По тази мрежа имунните клетки предават помежду си информацията за нахлуването в организма на “лошите” клетки.

 

Очевидно човек се ражда със способността да се противопоставя на болестите. Но тя може да бъде отслабена, заради начина ни на живот – нездравословно хранене, стрес, алкохол, тютюнопушене и много други фактори. От друга страна, имунитетът ни може да бъде допълнително подпомогнат, за да се запази неговата пълноценност.

Когато имунната ни система функционира добре, всички нейни части действат съгласувано, бързо и ефективно, и това неминуемо се отразява благотворно на целия ни организъм.

 

Неслучайно казват, че живеем във века на вирусите. Последните събития напълно го доказват. Все по-устойчиви и все по-разнообразни, понякога подценявани, понякога надценявани, те атакуват организма ни и обикновено го сварват неподготвен за борба с тях. И заради начина на живот, който водим, и заради условията, в които го водим, тялото ни често има нужда от допълнително подкрепление. А най-често атаката на вирусите се дължи именно на отслабена имунна система.

 

Разбира се, причините за понижаване на имунните сили са комплексни, и понеже нито можем да „спрем да се ядосваме” (за да намалим стреса), нито пък ще се изолираме от всички неблагоприятни влияния, затова е добре да помогнем на собственото си тяло да се пребори с всички външни атаки.

Най-идеалният начин да се спасим от вирусите е да подпомогнем естествените защитни механизми на тялото ни, без да нанасяме щети. Повишавайки естествените сили на организма, ние бихме могли да подготвим тялото ни за евентуална борба с вирусите и бактериите.

ЗинСеД (ZinSeD) е комбинация от важните за имунната система цинк, селен, витамин D и витамин C. Тази комбинация значително повишава съпротивителните сили на организма срещу вируси, бактерии и други патогенни. Витамините и минералите в ЗинСеД (ZinSeD) допринасят за нормалната функция на организма. Синергичната комбинация от цинк, селен, витамин D и витамин C спомага за антиоксидантната защита на организма, което е изключително важно в: неблагоприятни условия; при ситуации с повишен риск от инфекции; вирусни епидемии

 

Органичният Селен е изключително важен за организма. Той е мощен антиоксидант и основен клетъчен протектор. Оптимизира сърдечно-съдовата система и стимулира имунитета. С оглед на последните събития, свързани с COVID-19, се появи информация за ползите на селена като антиоксидант и способността му да предпазва организма от инфекции. Излязоха доста публикации, които вече доказаха връзката на селена с корона вируса. Неговият дефицит се оказа пряко свързан с високия риск от заразяване. А приемът на селен доказано повишава съпротивителните сили на организма и се бори с РНК-то на самия вирус.

 

Цинкът е сочен като едно от първите средства за повишаване защитните механизми срещу коронавируса. Цинкът е изключително важен за нормалната функция на имунната система. Дефицитът на цинк води до нарушена реакция на имунната система, което прави организма податлив към редица бактериални, вирусни и паразитни инфекции. Цинкът в ЗинСеД (ZinSeD) е в органична хелатна форма. Това го прави лесноусвоим и с повишена бионаличност.

 

Витамин D е необходим за нормалната функция на имунната система. Наличието му е важно за клетъчната комуникация и в частност тази на клетките от имунната система. Това подобрява реакцията ѝ към външни патогени, вируси, бактерии. През 2009 г. Националният институт по здравеопазване предупреждава, че ниските нива на витамин D са свързани с чести настинки и грип.

През 2017 г. голям анализ на клинични проучвания показва, че приемът на витамин D намалява шансовете за развитие на респираторни инфекции с приблизително 42%. Витамин D в ЗинСеД (ZinSeD) е от неалергогенен натурален растителен източник и е в колекалциферол - отлично усвоима формула.

 

Витамин C участва директно и индиректно в стотици процеси в организма, като неговото наличие допринася за имунната система (както на вродената, така и на придобитата). Витамин C повишава съпротивителните механизми на организма срещу вируси, бактерии и други патогени. Витамин C в ЗинСеД (ZinSeD) е под формата на калциев аскорбат.

Предимството на тази форма пред аскорбиновата киселина е, че калциевият аскорбат е по-лек за стомаха. Това е важно за хора с язва, гастрит, рефлукс или други състояния, характеризиращи се с повишена чувствителността на стомаха.

 

Една-две таблетки, дневно, ЗинСеД (ZinSeD) осигуряват необходимата доза здрав и силен имунитет, готов да се бори с вируси.

 

Можете да намерите ЗинСеД (ZinSeD) в аптеките и онлайн на www.botanic.cc.

 

Нека да дадем на себе си и на близките си здраве!

 

Бояна Николова – консултант от Botanic

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft