1 лъжичка във водата за поливане и доматите стават по-сладки и сочни, а клонките се превиват от плод:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
1 лъжичка във водата за поливане и доматите стават по-сладки и сочни, а клонките се превиват от плод:
59461
Източник: marica.bg
1 лъжичка във водата за поливане и доматите стават по-сладки и сочни, а клонките се превиват от плод:

Много пъти сме писали за свойствата на обикновената сода за хляб - естествено, най-използвана е в кулинарията, но освен това е база за много домашни козметични продукти, да не говорим за успешното ѝ приложение в почистването на дома. Днес обаче няма да повтаряме отново вече публикувани рецепти, а ще ви разкрием ползите от содата за хляб в градинарството. 

Едва ли знаете, но содата е чудесно средство за борба срещу различни вредители .

Важно е да се знае, че при приготвянето на разтвори с нея не бива да се използват метални съдове. Освен това течностите не трябва да се нагряват над 55°С. В противен случай содата губи своите полезни свойства.

зеле и сода

Гъсениците, които се хранят с младите листа на зелето, могат да оставят земеделските производители без реколта. За да се избегне това, вземете равни части сода за хляб и брашно, разбъркайте добре сместа и поръсете равномерно по повърхността на почвата и върху самите растения. При засаждане на картофите пък може да се сложи по една щипка сода. Тази техника ще доведе до намаляване киселинността на почвата.

брашнеста мана

От брашнеста мана страдат почти всички градински култури и цветя. Това гъбично заболяване бързо се разпространява към съседните растения, така че бързо може да погуби цели градини. За да запазите растенията от тази напаст, любители градинари препоръчват следната изпитана рецепта: в 5 литра вода се разтварят 20 г течен сапун и 2 супени лъжици сода за хляб, 1 лъжица растително масло. Разбърква се добре сместа и се използва за пръскане на растенията в сухо време. Лечението трябва да се провежда най-малко 5 пъти на сезон за максимален ефект. Първи път се прави преди цъфтежа, а след това всяка седмица.

домати и сода

За да получите по-сладки плодове от доматите, трябва да ги залеете с 0.5% соден разтвор или да ги полеете със същия разтвор, но с концентрация 3.5%. За подхранването е най-добре да се използва дъждовна вода.

чепка грозде
При зреенето на лозята содата може да бъде незаменим помощник, за да се повиши съдържанието на захар в зърната, както и за предпазване от сиво гниене (ботритис). За целта е необходимо да напръскате гроздовете с 5% разтвор на сода за хляб.

По време на цъфтежа и малко преди събирането на плодовете и зеленчуците не се препоръчва растенията да се пръскат с химикали. Ако в този момент обаче те са атакувани от листни въшки, може да ги третирате със соден разтвор в съотношение 12-15 г на 0,5 литра вода. Содата не е по вкуса също така на голите охлюви, гъгриците и листни въшки. Периодично през целия сезон поръсвайте със сода за хляб около растенията.

плевели

Със содата ще решите и проблема с плевелите. Направете си силен разтвор - 2-4 супени лъжици сода на 1 литър вода, и сипете около плевелите. След 4-5 седмици повторете процедурата. Не пестете от домашната сода, колкото по-концентриран е разтворът, толкова по-добре ще се справите с плевелите.

Дай твоята оценка:
1 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft