10 неща, които не знаете за сланината - №7 ще ви скрие шапката!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
10 неща, които не знаете за сланината - №7 ще ви скрие шапката!
5036
10 неща, които не знаете за сланината - №7 ще ви скрие шапката!

За сланината мненията са крайно противоположни - на единия полюс са диетолозите, които я отричат тотално като враг на здравословното хранене; на другия полюс пък са тези, които твърдят, че сланината е изключително полезна и незаслужено оплювана. Днес ще ви представим 10 неизвестни факта за сланината , за които едва ли сте подозирали:

1.

Сланината е животинска мазнина, богата основно на витамини A, D и E, както и на ненаситени мастни киселини. Те участват във формирането на хормони, в изграждането на клетките и в метаболизма на холестерола. Също така премахват токсините от организма.

2. Родното място на сланината е Италия. Именно там, в Древния Рим, се ражда идеята на робите, които работели в каменните кариери, да се дава свинска мазнина като висококалорична и евтина храна.

3. Някои историци смятат, че Колумб успял да стигне до Америка, тъй като сред хранителните запаси на експедицията му имало много шунка и мазнини, които можели да се съхраняват до 6 месеца и съдържали много калории, при това дълготрайни - силата и енергията след консумация на свински мазнини (в умерени количества!) се възстановяват за дълго време. Калорийното съдържание на сланината е между 750 и 790 kcal на 100 g.

свещ от мас

4. Сланината и свинската мас стават не само за консумация - през Средновековието от тях правели свещи. Те не миришели много добре, пушели - но все пак давали светлина. Само трябвало да се внимава да не бъдат изядени от мишките. На свещи монасите преписвали книги – така свинските мазнини помагали за запазване на светлината на културата и тя да стигне до нас. Отделен въпрос е как днес уважаваме и използваме тази светлина...

5. В миналото, за да се спусне платноходен кораб на вода, дъното му се намазвало с топена сланина и свинска мас. Така, например, за една фрегата – средно голям боен кораб, трябвали около 65 килограма.

стар платноходен кораб

6. Ако сланината е мека, мазна и се е разтекла, значи прасето е било прехранено с царевица. Ако е твърда – седяло е гладно дълго време. Най-вкусната сланина се получава, когато е хранено с жълъди.

7. Алтернативната и народната медицина препоръчват сланината да се съчетава с чесън, за да се оптимизира ефекта на мазнината върху хиперхолестеролемията (завишен холестерол). Твърди се, че състоянието на черния дроб се подобрява, ако в диетата се включва умерена консумация на сланина.

сланина с чесън

8. Използването на свинска мас за външно лечение обхваща широк спектър от препоръки. То е подходящо при артралгия, артроза, артрит от всякаква етиология, за възстановяване след операции и наранявания на опорно-двигателния апарат. Маста има изразен положителен ефект при измръзвания, термични изгаряния и повърхностни рани.

9. В сланината се съдържа селен в лесно усвояема форма. Много хора изпитват дефицит на това вещество. А за бременни жени, спортисти, кърмещи майки и дори просто за пушачи този микроелемент е просто жизненоважен. Между другото, чесънът, който често се яде с бекон, свинска шунка и сланина, също съдържа сериозни количества селен.

10. Сланината не се разваля при продължително съхранение. По време на дълги пътувания в миналото тя нерядко била сред основните източници на физическа сила за пътешествениците. Най-полезната сланина е тази в подкожния слой на прасето с дебелина до 2.5 см.

ВНИМАНИЕ! Тази статия има само информативен, а не препоръчителен характер, и не може да бъде инструкция за лечение. При необходимост се съветвайте с лекар!

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft